מרחב הצפון


פירוק תחנת השאיבה וסכר העפר במוצא הכנרת
 

כתב : אלון לב – מנהל יחידת אספקת מים גליל



פירוק סכר העפר הזמני במוצא הכנרת, 22 פברואר 2012   צילום: עימאד ריזק 


בשנים האחרונות, עם ירידת מפלס הכנרת, הקימה "מקורות" סכר עפר זמני והופעלה תחנת שאיבה. מטרת הפעולה הייתה ליצור מצב בו מפלס המים באפיק הירדן גבוה ממפלס הכנרת.
הרמת המפלס באפיק הירדן נחוצה על מנת לאפשר את שאיבת המים בתחנה דגניה 1, המספקת מים לעמק הירדן ולממלכת ירדן בהתאם להסכמי השלום, ומאפשרת פעילות תיירותית, בעיקר באתר הטבילה של הצליינים באתר "ירדנית".
יש לציין שתחנת שאיבה זו הייתה פעילה בשנים 2000 עד 2002 ומשנת 2008 עד עתה.
בכל שנה התחנה שאבה כ-60 מיליון קוב, ללא כל תקלה.

בעקבות גשמי הברכה ועליית מפלס הכנרת בחודשים ינואר ופברואר הוחלט לפרק את הסכר הזמני במוצא הכנרת, ואספקת המים מבוצעת ללא שאיבה נוספת.

עם הכניסה לעידן ההתפלה אנו תקווה כי מפלס הכנרת לא ישוב וירד  עוד מתחת לגובה של 213- מטר, ולא נצטרך לשוב להתקין את הסכר והתחנה.



 

פרויקט אשכול-סומך


כתב: פאלח ווהבי – מנהל הפרויקט


בשנות ה-50 של המאה הקודמת הקימה "מקורות" קו מים עשוי בטון בקוטר "48, על מנת להעביר מים ממעיינות הגליל המערבי לכיוון חיפה הקריות והעמקים, כדי לאפשר הקמת התיישבות וחקלאות בעמק יזרעאל.
במהלך השנים השתנה ייעודו של הקו ומתחילת שנות ה-60 הוא החל לספק מים מ"המוביל הארצי" לכיוון חיפה והגליל המערבי.
בעקבות ההתפתחות האורבאנית של חיפה והקריות, קוטר הקו כבר לא מספק את הצריכה הנדרשת.
בימים אלה מבצע מרחב הצפון את פרויקט אשכול-סומך להנחת קו המים השני לחיפה, אשר יחליף את הקו הישן. הקו החדש הינו בקוטר "60 ועשוי מפלדה. הנחת הקו מתבצעת בסטנדרטים גבוהים ביותר ותחת אתגרים הנדסיים ונופיים מאוד מיוחדים.

פרויקט אשכול-סומך כולל הקמת מאגר מי שתייה מהגדולים בארץ - בנפח 215 אלף מ"ק. המאגר יאפשר הגדלת אמינות אספקת המים בשגרה ובחירום.
בנוסף, הקו יאפשר בעתיד העברת עודפי מים ממתקן התפלה שיוקם בגליל המערבי, לכיוון "המוביל הארצי".
במסגרת הפרויקט נשקלת האפשרות לנצל את עודפי הלחץ שמתקבלים מ"המוביל הארצי" להפקת אנרגיה ירוקה באמצעות טורבינה שתותקן ותייצר חשמל בכמות שנתית של כ-4 מיליון קווט"ש.

קו מים ראשי זה יקדם רבות את אפשרויות הפיתוח באזור, יאפשר העברת כמויות מים גדולות יותר, יתרום לפיתוח ולהרחבת יישובים וייתן מענה לשנים רבות לאזור זה.

תוואי הקו החדש עובר ברובו בשטחים בעלי רגישות נופית גבוהה: לאורך נחל ציפורי, בקרבת מעיינות פעילים, בסמיכות לאתרים ארכיאולוגים ועוד.
על מנת למזער את הפגיעה בערכי טבע אלו מתבצע הפרויקט תוך מחשבה רבה בתכנון ובאופן הביצוע, ותוך השקעת מאמצים ומשאבים בחפירות ארכיאולוגיות, בשיקום נופי משמעותי, בביצוע מנהרה באורך 450 מטר ובאלמנטים הנדסיים נוספים.

 

 צילום: אביב מוזס, חברת "אלול"

 


 

באש ובמים

 

ערך: קושניר ולדימיר

 

בדצמבר 2010 התרחשה השרֵפה הגדולה בהר הכרמל, שכתוצאה ממנה עלו באש כ–25,000 דונם של חורש טבעי.

בדיעבד, לאחר חקירה ולימוד האירועים שהתרחשו בזמן השרֵפה, ניתן לסכם ש"מקורות" הייתה ערוכה ברמה ראויה לאירוע מסוג זה, מהסיבות באות:

  1. מדיניות תכנונית של "מקורות" אינה מאפשרת שתילת עצים בתוך שטח מתקני "מקורות" ואף משתדלת לייצר חיץ ללא עצים סביב המתקן.

  2. רוב מבני החשמל ב"מקורות" עשויים מבטון (למעט מספר מבנים שנבנו מפנלים מבודדים בעשור האחרון). מבני בטון אלו עמידים יותר בפני תופעות לוואי של שרפה, וכתוצאה מכך בזמן השרֵפה הציוד נשמר והופעל לפי צורכי אספקת המים.

 

למרות המפורט, מרחב הצפון הסיק מספר מסקנות מהאירוע, ביניהן:

  1. במתקנים חדשים יש להרחיב את אזור החיץ ללא עצים בשטח של המבנים התפעוליים (מבנה חשמל, חצר שנאים , מבני כלור וכו').

  2. במתקנים קיימים, שהם בעלי חשיבות רבה מבחינת אספקת מים, יש ליצור אזור חיץ מוגדל, המגן מפני שרפה .

  3. התקנת מערכות כיבוי אש גזרתיות במתקנים הנצאים בלב חורש או בקרבתו, ובכך לתת מענה ראשוני במקרה של שרפה, עד להגעת צוותי הכיבוי.

 

מערכת כיבוי אש גזרתית 

 

מערכת זו יכולה לשמש כטבעת ההגנה הראשונית מפני שרֵפות ומטרתה העיקרית אבטחת המתקן עד להגעת כוחות כיבוי אש. מערכת כיבוי האש כוללת מגופים המופעלים מחדר הבקרה ותותח מים גזרתי ה מונע באופן עצמאי על ידי פיקוד מים. תותח זה מיועד להגנה לשטחים רחבים באמצעות פיקוד מרחוק וללא צורך להגעה לתותח בעת ההפעלה. התותח יכוון לזוויות הנדרשות על ידי מגבילים הממוקמים בתוכו, פעם אחת בלבד.

אופן הפעולה של המערכת הוא כדלקמן: ברגע קבלת התרעה על שרֵפה באזור המתקן, נתשלחת פקודה מחדר הבקרה לפתיחת מגוף. מרגע זה התותח פועל באופן עצמאי ויורה מים בזווית אנכית שכוונה מראש ונע בזירה האופקית, שגם כן כוונה מראש.

המערכת יכולה לעבוד בלחצים הנעים 3-14 אטמ'. בלחץ ממוצע של 7 אטמ' המערכת נותנת ספיקה של 30 ליטר לדקה.

המערכת מותקנת על קו הסניקה וכאמור מחייבת לחץ מתאים. במידה והלחץ אינו מתאים נדרש פתרון להגברתו.

כאמור, המערכת מיועדת למתקנים בעלי חשיבות רבה לאספקת מים ומצויה בסביבה מיועדת לשרֵפות.

ניתן לשקול העמדת מצלמות במתקנים אלו לקבלת תמונת מצב בזמן העבודה של מערכת כיבוי האש הגזרתית.

 

צילום: יעקב זריהן

לתגובות, כתבו אלינו | שלח לחבר | הדפס |
Share |
למעלה