סמנכ״ל פיתוח - מוטי שירי

סמנכ״ל פיתוח

מכונת כרייה חדשנית תכרה את המנהרה הארוכה בישראל

המכונה לכריית מנהרת הקו החמישי לירושלים מצוידת במערכות ניווט מתקדמות להתמודדות עם תנאי הקרקע באזור

מאת: מיקי אלישע, מנהל פרוייקט המערכת החמישית לירושלים

לאחר כשמונה חודשים מיום שחתם קבלן המנהרה על חוזה לתכנון וביצוע של מנהרת המים החמישית לירושלים, הושלמו כל ההכנות לקראת תחילת כריית המנהרה.
ההכנות לביצוע הכרייה כללו השלמת שטח ההתארגנות בכיסלון, כריית 80 מטר מנהרה המשמשת כמנהרת שילוח ((Launch Chamber למכונת הכרייה, והרכבת מכונת הכרייה.

מכונת הכרייה - ובשמה TBM-Tunnel Burring Machine - תוכננה ויוצרה להתמודדות עם תנאי קרקע המאפיינים את הרי יהודה, שם תיכרה מנהרת הקו המים החמישי באורך של 13.5 ק"מ, המנהרה הארוכה ביותר בישראל כיום. קוטר המכונה הוא כקוטר כריית המנהרה - 3.9 מ'.
ייחודה של המכונה הוא שהיא מצוידת בשני זוגות של זרועות אופקיות. הודות לזרועות אלו ניתן להתמודד בקלות רבה יותר עם סיכוני קרקע, כגון שברים, חללים קרסטיים, סלע פריך וכו'. אם במהלך הכרייה המכונה נכנסת לאזור בעל חללים, כל הכוחות והמשקל של ראש הכרייה (170 טון) עוברים לזרועות ונמנעת נפילה של המכונה.

אורכה הכולל של המכונה הוא כ-260 מ' והיא מורכבת משני חלקים: החלק העיקרי, הנייח, מורכב מראש כרייה, ממנוע חשמלי, ממערכת הידראולית, ממערכת סיכה, מתא מפעיל וממערכת מסוע סרט לפינוי עודפי חפירה.
החלק השני, הנייד, כולל את כל מערכות העזר לביצוע הכרייה, ומורכב מכמה קטעים עיקריים: חלק של הייצוב - הכולל מכונה לקידוח עוגנים וביצוע תימוך לקרקע.
משאבת בטון - בחלק זה התבצעה התזת בטון לייצוב הדפנות וכן מילוי בטון במקרה של היתקלות בחלל קרסטי.

ציוד - בחלק זה מונחים הציוד החשמלי וההידראולי, גנרטורים, שנאים, קומפרסורים, מערכת מים ותא החירום המיועד לקלוט עד 12 אנשים לתקופה של 48 שעות.
קצב הכרייה של המכונה בממוצע כ-30 מטר ביום, העבודה מתבצעת 24/7, וכל השינוע של החומרים, כוח האדם והציוד לתוך המנהרה ומחוצה לה נעשה ע"י מערכת של קרוניות הנוסעת במהירות של 10 קמ"ש.
המכונה מצוידת במערכות ניווט מתקדמות וכן במערכת משולבת, המאפשרת למכונה לקבל את תמונת הסלע 12 מטרים לפחות לפני ראש הכרייה. כאשר המערכת מזהה שינוי בסלע או מצביעה על קיומו של חלל (מערה קרסטית) מבצעים קידוח באמצעות מקדח הממוקם בראש הכרייה. דרך הקידוח אפשר להכניס מצלמה וכך להעריך את הסיכון ולהכין תוכנית מדויקת להתמודדות עם סיכון זה.

בימים אלו החלו עבודות הכרייה ועובדי הקבלן הספיקו כבר לחצוב כ- 150 מטר לאורך המנהרה.

 

צילום: מיקי אלישע

 

 


 

 


לתגובות, כתבו אלינו | שלח לחבר | הדפס |
Share |
למעלה