מנהל חבל הירדן - יוסי שמעיה

חבל הירדן

ניקוי מאגר השיקוע באשכול
ניקוז המאגר וניקוי הבוצה יאפשר תכנון מיטבי של שיקום המאגר

מאת: נוגה שפיר, נעם בן שוע


מאגר השיקוע באתר אשכול הוא מאגר עפר תפעולי בנפח של כ-1.5 מלמ"ק, המשמש לשיקוע מוצקים מרחפים במי הגלם המגיעים אליו כחלק מהליך הטיפול המוקדם למי הכנרת. במאגר מותקנות מערכות נוספות, הכוללות מבני בטון ופלדה ייעודיים שמסייעים בתהליך שיקוע המוצקים ובסילוק הבוצה השוקעת במאגר. המאגר על מערכותיו מצוי בשירות כבר כ-50 שנה.
במהלך השנים נחשפו המבנים והמערכות למפלסים משתנים, לחומרי השבחת מים למיניהם, לפגעי מזג אוויר ולבלאי טבעי. כל אלה הובילו לצורך בשיקום כללי.
במסגרת תוכנית האב למוביל הארצי תוכנן לשקם בשנים הבאות את המאגר על מתקניו. לשם כך נדרש להכין תכנון מפורט, הכולל סקר מקיף של מצב המבנים וסקירה ויזואלית מלאה, בדיקות בטון ובדיקות לביסוס המבנים. בדיקות אלה לא ניתנות לביצוע כאשר המאגר מלא במים ובוצה.
כדי לאפשר תנאים מיטביים לביצוע התכנון, הוחלט על ניקוז המאגר כולל ניקוי הבוצה (ייבוש מלא). למהלך זה יתרון משמעותי בהבנת המצב הקיים ובמקסום הדיוק של התכנון הנדרש.
לניקוז המאגר יתרונות חשובים נוספים. בין אלה:
יתרונות תכנוניים – הבנת המצב הקיים באופן מיטבי ע"י עריכת סקר הנדסי במאגר יבש  בידי מתכנן פרויקט שיקום המאגר.
יתרונות ביולוגיים - לריקון המאגר יתרונות ביולוגים רבים, בהם סילוק גופי קיימא של אצות, שיכולים לגרום להתנעה ולהאצה של פריחות עונתיות של חלק ממיני האצות המכבידות על מתקן הסינון, סילוק שפמנונים המהווים זן לא רצוי במאגר (זן טורף למינים רצויים). כמו כן חשיפת קרקעית המאגר לאוויר ולשמש היא תהליך רצוי מבחינה ביולוגית, המאפשר חידוש תהליכים אירוביים ואנארוביים.
יתרונות איכות מים  - שיפור איכות המים המגיעים למתקן הסינון ע"י הפחתת כמות האצות יפחית את העומס על המתקן.
יתרונות אחזקה - ריקון המאגר מאפשר בדיקה יסודית של מצב המתקנים ואחזקת שבר נקודתית ומונעת.
לאחר בחינת כל היתרונות הוחלט על ניקוז המאגר ופינוי מלא של כלל הבוצה שנאספה בו.
ניקוז המאגר נמשך כארבעה שבועות וכלל ניצול מי המאגר ככל שניתן במסגרת אספקת המים המתוכננת, ע"י השוואת מפלס עם מאגר האגירה. לאחר מכן בוצע ניקוז בשאיבה ממאגר השיקוע למאגר האגירה. הליך הניקוז בוצע במלואו ללא שחרור מים לסביבה.
ניקוז המאגר חייב מתן מענה לאוכלוסיית הדגים במאגר. לאחר בחינת הנושא ע"י גורמי המקצוע הוחלט על סילוק אוכלוסיית הדגים הקיימת במלואה ומהמאגר סולקו כ-10 טון דגים.
לאחר השלמת שלב הניקוז החל הליך ניקוי קרקעית המאגר. ניקוי זה מבוצע ע"י שח"מ באמצעות מספר רב של כלים מכאניים - עד כמות מרבית של 40 כלים שונים - הפועלים בו-זמנית בשטח המאגר וסביבותיו. לנוכח כמות הכלים הגדולה בשטח קטן ננקטים אמצעי בטיחות קפדניים, אשר תואמו מראש בין שח"מ לנציגי החבל ונבחנים ומתעדכנים באופן שוטף בין הצדדים.
נכון למועד כתיבת שורות אלה פונו מקרקעית המאגר יותר מ-80 אלף מטרים מעוקבים של בוצה. פינוי הבוצה מפונה לקולטנים ייעודיים בשטח אתר אשכול. ההערכה היא כי נותרו כ-40 אלף מטרים מעוקבים נוספים לפינוי.
במקביל להליך ניקוי המאגר נערך חבל הירדן לסקר הנדסי מקיף הנדרש לתכנון השיקום. הסקר כולל מדידה של כלל המבנים התת-מימיים במאגר, תיעוד מצולם מלא של כל המבנים, מיפוי כלל המוקדים והאזורים הדורשים שיקום, חשיפת יסודות המבנים ובדיקות מעבדה כדי לבסס את מצבו של הבטון ושל מרכיבים אחרים.
לאחר  פינוי הבוצה, ניקוי המאגר, ביצוע הסקר ההנדסי והחזרת כלל המתקנים לקדמותם במהלך חודש ינואר יחזור המאגר לשירות מלא, ובכלל זה אכלוס דגים מחדש. זאת עד להשלמת תכנון שיקום המאגר ותחילת העבודות בפועל.

 

 

 


 

 

מוחמד גנאימה - מצטיין מתנדבי מג"ב ארצי 2016
 

מאת: יהודה אלזרע
צילום: יחידת הדוברות של משטרת ישראל

מוחמד גנאימה,  ראש צוות אחזקה במחלקת המסגרייה שביחידת מובלים, הוא מצטיין מתנדבי מג"ב ארצי לשנת 2016.
מוחמד בן 43, נשוי ואב ל-4 ילדים,  מתגורר בדיר חנא ומתנדב בשעות הפנאי שלו בפעילות מג"ב "מתמיד" באזור משגב.
עקב פעילותו ההתנדבותית המצטיינת במג"ב הוא צוין לשבח וזוכה להרבה הערכה.
 לרגל בחירתו נערך לכבוד מוחמד ערב הוקרה בהשתתפות מפכ"ל המשטרה רב ניצב רוני אלשיך, מפקד מג"ב ניצב קובי שבתאי ומכובדים אחרים, ובו הוענקה לו תעודת ההצטיינות.
מוחמד נבחר גם כעובד מצטיין יחידתי של מקורות חבל ירדן  לשנת 2016.

 

 


לתגובות, כתבו אלינו | שלח לחבר | הדפס |
Share |
למעלה