מנהל מרחב הדרום - אריה אמסלם

מרחב הדרום

הפעלת קו מחבר ערבות - צעד ראשון ליישום תכנית האב לערבה התיכונה

מאת: שמעון שטרית, מהנדס אספקת מים בכיר
אישר: יורי קספרוק, מהנדס אספקת מים מרחבי

אספקת מים לחקלאות ערבה תיכונה ולכיכר סדום היא עצמאית לחלוטין ומתבססת על מים מליחים מקידוחים מקומיים. עקב הגידול בשטחי החקלאות באזור זה והצורך לשפר את איכות המים המסופקים, הוכנה תכנית אב לאספקת מים לאזור, ואושרה ברשות המים בשנת 2012. על פי התכנית, לחקלאות בערבה יסופק תמהיל של מים מליחים ומים שפירים. תגבור אספקת המים לערבה התיכונה יתבסס בעיקרו על ייבוא מים שפירים מכיוון ערבה דרומית ומהמערכת הארצית. להעברת המים מהערבה הדרומית הוצע להניח קו מאזור קיבוץ יהל ועד למאגר פארן בסמוך למושב פארן. להעברת המים מהמערכת הארצית הוצע להשתמש בקו צפית סדום המחבר את ברכות צפית הסמוכות למישור רותם, לדרום ים המלח.

עקב לוח הזמנים הממושך הנדרש ליישום תכנית האב ומצוקת המים הגוברת בערבה, הכינה מקורות תכנית כללית "אספקת מים לערבה תיכונה וכיכר סדום- שלב מיידי". במסגרת התכנית נבחנה האפשרות להעביר מים מליחים מהערבה הדרומית באמצעות חיבור הערבות, ונמצא כי עד 3 מלמ"ש מים מליחים ניתנים להעברה לערבה התיכונה.

בעקבות זאת הוחלט לקדם את הנחת "קו מחבר ערבות". למרות כמות המים המצומצמת שניתן להעביר, הוחלט להניח את הקו כבר בקוטרו המוצע בתכנית האב לערבה תיכונה "28, ולא על פי קריטריונים הנדסיים ביחס לכמות המים שתועבר. זאת בשל התוואי המורכב להנחת הקו.
עקב מורכבות הפרויקט, חולק הקו - באורך 35 ק"מ, לשלושה מקטעים שאורכם 15-10 ק"מ. התכנון המפורט ארך כשנה וחצי ובוצע על ידי "אגת הנדסה". אישור התכנון דרש תיאום הדוק מול גורמים סביבתיים, צה"ל ומשרד הביטחון ורשות ניקוז ערבה. פרויקט הנחת הקו, שארך כשנה וחצי, נוהל על ידי מרחב הדרום של חברת מקורות, ובוצע על ידי "שח"מ מקורות ביצוע". ביצוע הפרויקט על כל שלביו תואם מול גורמי התשתיות ומשרד הביטחון, כמו גם עם גורמי ההנדסה במקורות ועם המתכנן, שנתנו מענה לבעיות שצצו במהלך הביצוע.

קו מחבר ערבות חובר לקו פארן אילת, שמעביר מים מליחים מקידוחי פארן צוואר הבקבוק לערבה הדרומית. בחיבור הקווים, וכן בקצה קו מחבר ערבות שבמאגר פארן הותקנו מגופים בעלי פיקוד ושליטה מרחוק, המאפשרים תפעול יעיל והעברת המים בין הערבות בהתאם למאזנים.
הפעלת הקו בחודש יולי השנה (2016) היא אבן דרך וצעד ראשון ליישום תכנית האב לערבה התיכונה, ונותנת גיבוי, גם אם מצומצם בהיקפו, למערכת אספקת המים בערבה התיכונה.

 

עבודות להנחת "קו מחבר ערבות". צילם: יניב שרעבי, מנהל פרויקטים

 

 

 


 

 

התקנת ציוד שאיבה תת מימי בקידוח פארן 20

ערכו: אלכס גרשמן, מהנדס מכונות בכיר, יואב קן, מנהל מחלקת מכונות, יא"מ ערבה
אישר: אדי פרידמן, מהנדס קווים ומבנים בכיר

קידוח פארן 20 הוא קידוח ייחודי באזור הערבה התיכונה, המפיק מים בטמפרטורה של כ-60 מעלות צלזיוס. הקידוח מספק כ-200 מק"ש למאגר פארן יחד עם קידוחים נוספים באזור: פארן 18, 19, 29, 129 ועוד. אזור פארן הוא אזור מבודד ביחס לשאר האזורים בערבה ומתבסס על קידוחים מקומיים בלבד, למעט העברת מים מאזור צופר, אשר מוגבלת ל-210 מק"ש בלבד. במקרה של אי אספקת מים מהקידוח בעונה, הגיבוי מאזור צופר אינו מספיק. קידוח פארן 20 חיוני לאספקת מים לצריכה חקלאית למושב פארן וכל תקלה בקידוח בעונת השיא, משמעותה חוסר יכולת לספק את הכמות הדרושה לצריכה.

עד לשנת 2016 היה הקידוח מצויד במערכת שאיבה קונבנציונאלית (מערכת סיכת שמן), עקב מגבלה של טמפרטורה גבוהה של מי הקידוח. בעקבות תקלה בציוד השאיבה הקונבנציונאלי והצורך במתן פתרון מהיר לאספקת מים באזור, הוחלט להתקין ציוד שאיבה תת מימי עם צינור פקסגול, כנהוג בקידוחים באזור הערבה עם מים בטמפרטורה רגילה של כ-30 מעלות צלזיוס. ייחודיות השימוש בצינור פקסגול בטמפרטורה גבוהה גורם להתארכות קיצונית של הצינור המשפיע על התארכות כבלי החשמל שמותקנים מראש הקידוח עד למנוע התת מימי, בקצה התחתון של הצינור. ציוד שאיבה תת מימי מעולם לא הותקן באופן זה ולא נוסה לא בארץ ולא בעולם. מגבלה הנדסית נוספת בהתקנה מסוג זה היא עבודת המנוע התת מימי הסטנדרטי, בטמפרטורת המים הגבוהה. כדי להתאים את המנוע תוכנן שרוול קירור המסייע לקירור המנוע בעזרת הסעה מאולצת של החום. המנוע נבחר עפ"י שיטת ה-De-rating, על מנת להפחית את התחממותו. שתי הפעולות הללו אפשרו שימוש במנוע סטנדרטי בהתקנה זו.במהלך התקנת הציוד נתקל צוות ההתקנה בבעיה נוספת - מצבו הרעוע של דופן הקידוח, שפצע וחתך כבלי חשמל. כדי להתגבר על בעיה זו הושחלו כבלי חשמל בתוך צינורות פקסגול נוספים וחוברו לצינור הראשי ע"י מחברים מיוחדים שפותחו במחלקת מכונות ביחידת אספקת מים ערבה. התארכות צינור הפקסגול נובעת מכמה גורמים: משקל עצמי של הצינור, משקל של ציוד המועמס על הצינור (משאבה, מנוע, כבלי חשמל ועוד) וכוח צירי שנוצר בזמן השאיבה. בטמפרטורה גבוהה זו השפעה של גורמים אלה קיצונית ביותר. על מנת להתגבר על התופעה החריגה ומניעת ההתארכות מהכוח הצירי, נוספו בתהליך ההתקנה זוג כבלי פלב"מ הנושאים את משקלו של כל הציוד כולל הכוח הצירי.

חשוב לציין כי קידוח פארן 20 הוחזר לעבודה וסיפק מים למערכת במהירות גבוהה לנוכח הדרישות הגבוהות של אספקת המים לאזור. החזרת הקידוח למערכת במהירות התאפשרה בזכות "סיעור מוחות" שהתנהל בשיתוף מלא בין הנדסת מכונות במרחב הדרום למחלקת מכונות של יחידת אספקת מים ערבה.

 

התקנת ציוד תת מימי – קידוח פארן 20, צילם: יגאל ביסמוט, ראש צוות מכונות – יא"מ ערבה

 

 

          

לתגובות, כתבו אלינו | שלח לחבר | הדפס |
Share |
למעלה