מנהל מרחב המרכז - דני סופר

מרחב המרכז


הפקת מים מקידוח כפר אוריה 11
 

כתב וצילם: חיים ונונו, מהנדס איכות מים

קידוח כפר אוריה 11 נקדח בשנת 2001 לעומק של 848 מטרים, והוא הראשון בשדה הקידוחים של כפר אוריה שנקדח לאקוויפר התחתון של חבורת יהודה, בניגוד לשאר הקידוחים ששואבים מהאקוויפר העליון. ספיקת הקידוח היא כ-350 מק"ש והקידוח מוגדר "כלוא".
הקידוח נקדח לאקוויפר התחתון של חבורת יהודה כדי להימנע מריכוזי H2S גבוהים במים, שמאפיינים את אזור כפר אוריה. בפועל נמצאו בקידוח ריכוזי H2S התחלתי של עד 0.5 מ"ג/ל, שיורדים כאשר הקידוח עובד רצוף לכ-0.15 מ"ג/ל. על פי  ההידרולוג הראשי של מקורות, ד"ר יוסי גוטמן, ייתכן שחלק מהסולפיד מגיע מהאקוויפר העליון ומחלחל באטיות אל האקוויפר התחתון דרך סדקים בקרקע. בנוסף נמצאו בקידוח ריכוזי פלואוריד גבוהים, עד 3.5 מ"ג/ל, ולמעשה הוא לא פעל מאז נקדח בשל ריכוזי הפלואוריד הגבוהים וחוסר היכולת בזמנו למהול אותו.
לפני כשנתיים וחצי הונח קו 80 אינצ' (במסגרת הקו החמישי לירושלים) מתחנת חולדה לתחנת כפר אוריה החדשה, קו שעובר בסמוך מאוד לקידוח כפר אוריה 11. נוצרה האפשרות למהול את הקידוח בקו זה ביחס 1:18 ולהפחית את ריכוזי הפלואוריד ל-0.20 מ"ג/ל לפחות בשלב הזה. היום הספיקה המינימלית בקו החמישי בקטע זה היא 6,500 מק"ש ובעתיד היא תגדל ל-10,000 מק"ש.
בחצר הקידוח יש מערכת לנידוף H2S ובריכת השוואה בנפח של 500 מ"ק. בקידוח תותקן מערכת הכלרה דיפרנציאלית באמצעות סודיום היפוכלוריט, ותזריק כלור בריכוז של עד 2 מ"ג/ל ביציאה מהקידוח, על מנת להתגבר על ריכוזי הסולפיד והאמוניה שיש במים. לאחר שהמים ישהו בבריכת ההשוואה ולפני כניסתם לבוסטר תוזרק מנה נוספת של כלור לקבלת ריכוז של 0.5 מ"ג/ל, בהתאם לריכוז הרקע שיצא מהברכה (בהנחה שרובו ייצרך ע"י הסולפיד והאמוניה).




חצר קידוח כפר אוריה 11

בקידוח תותקן מערכת בקרה חכמה, שתפעיל את הקידוח רק כאשר יש ספיקה מינימלית של 6,500 מק"ש בקו החמישי הסמוך, כלומר כאשר לפחות יחידת שאיבה אחת עובדת בתחנת חולדה. המים מתחנת חולדה והמים מהקידוח יוזרמו לבריכת כפר אוריה 15,000 מ"ק, שנמצאת כ-300 מטרים מזרחית למפגש הקווים ושם יתבצע צומת המיהול. בכניסה לבריכה יותקן מד פלואוריד רציף, שישדר לחדר הבקרה ויתריע אם הריכוזים יעלו מעל סף שייקבע מראש. בכניסה לבריכה יותקן גם מד כלור רציף (נוסף על זה שבקידוח), על מנת לוודא שריכוזי הכלור תקינים בקו אם תהיה עלייה בריכוזי הסולפיד.



תרשים אספקה וטיפול במים

 


 

קידוח הרודיון 3 - התקנת שתי משאבות בטור בקנה הקדח


מאת: איגור פקר, מהנדס מכונות בכיר, מרחב מרכז
מירי פרנק-גרון, מהנדסת מכונות, מרחב מרכז
צילומים: מחלקת מכונות מרחב המרכז וחברת שיפריס (הקבלן המבצע)
נבדק על ידי גבי קליין, מהנדס אחזקה, מרחב מרכז

קידוח הרודיון 3 שנמצא באזור גוש עציון, נקדח בשלהי שנות ה-80 וצויד בציוד סיכת שמן קונבנציונלי. מיום הפעלתו חווה הקידוח ירידה חדה ודרמטית במפלסי המים.
עם השנים בוצעו שתי העמקות ציוד בשל ירידת המפלס. הקדח שבוצע בשנת 1984 בשיטת "רוטרי" בנוי בצורה טלסקופית, כך שעד עומק 382 מ' קוטר הקנה הוא "8, ואז הקדח מצטמצם לאחר מעבר קוטר ל "9 עד עומק של 742 מ'. הקידוח תוכנן להפיק כ-200 מק"ש לגה"כ (גובה הרמה כללי) של 374 מ'.

לאורך השנים ירד המפלס הסטטי ירידה דרסטית בכ-100 מ' (מ-285 מ' ל-375 מ') ולאחרונה ירד המפלס הדינמי בקידוח אל מתחת למעבר הקוטר. עקב כך לא התאפשרה שאיבה בעזרת הציוד הקיים ללא החלפת ציוד והכנסתו אל תוך צינורות "9, מה שהגביל את ציוד השאיבה והספיקה ולא איפשר לעמוד בדרישות אספקת המים מהקידוח.

נשקלו כמה חלופות להתמודדות עם האתגר, ובהן הכנסת ציוד תת מימי במהירות סיבוב של 3,000 סל"ד, שהיה מאפשר הפקה של כ-50 מק"ש בלבד מהקידוח.

לאחר מחקר מעמיק הוחלט לפתח פתרון ייחודי, ולהתקין שתי משאבות בטור בקנה הקדח, שיורכב ממשאבה תת מימית לגובה הרמה כללי נמוך. המשאבה תותקן מתחת למעבר הקוטר, ומשאבת סיכת מים קונבנציונלית תותקן מעל מעבר הקוטר. לפתרון זה שני יתרונות בולטים:

  1. היתכנות להפקת כמויות מים גבוהות (כ-170 מק"ש) לעומת כ-50 מק"ש שמשאבה תת מימית לבדה מסוגלת לספק.
  2. שיפור איכות מים – הסבת קידוח סיכת שמן לסיכת מים.
    תכנון המערכות נעשה בשיתוף מקורות מרחב מרכז עם חברת הבת – שח"מ.


ציוד השאיבה

ציוד השאיבה בקידוח:
משאבה תת מימית – דגם 7-077RST , 3 דרגות, תוצרת שח"מ, במהירות נומינלית 3,000 סל"ד.
מנוע תת מימי 80 כ"ס תוצרת FRANKLIN  עם כבל חשמלי באורך 450 מ'.
אורך ציוד תת מימי כ-2 מטר (משאבה + מנוע).

 

משאבה תת מימית כולל מנוע

הציוד התת מימי יותקן בעומק של 440 מ' – בתוך קוטר הקדח "9 , מתחת למעבר הקוטר, ואתו 10 יח' צינורות "5 בהזמנה מיוחדת באורך כולל של 60 מ'.
כמו כן הותקן שסתום רגל "8 על מנת לשמור על עומד מים רצוף להפעלת הציוד.

שסתום רגל "8 מעל מעבר הקוטר

מעל שסתום הרגל הורכב ציוד שאיבה סיכת מים – קונבנציונלי, הכולל טורבינה תוצרת שח"מ דגם 12" 130 C ,26 דרגות ב-1,500 סל"ד באורך משאבה של כ-7.8 מ', 121 מערכות סיכת מים הכוללים מפוקים "10 וצירים 2 7/16".

 


הכנסת משאבה קונבנציונלית וחיבורה לשסתום רגל


התקנת כבל תת מימי לאורך המפוקים וראש המשאבה

תוכנית ההפעלה:
לאחר מחשבה רבה על אופן הפעלת הציוד והצורך בהגנות מתאימות, נכתב תפ"מ (תיאור פעולת מערכת) מתאים ויושם בשטח.
על מנת לוודא תחילת עבודה תקינה, הותקן משדר המורה על קיום עמוד מים בצינורות הלחץ טרם התנעה.
אם נראה חוסר מים במפוקים - מילוי מים מתבצע בהזרמת מים מלחץ הקו אל המפוקים ע"י מערכת סיכה מוקדמת.
הפעלת הציוד – ציוד תת מימי תחילה ואחר כך משאבת סיכת מים: 5 שניות לאחר ההפעלה, אם הציוד התת מימי עובד כראוי ניתנת פקודת הפעלה למשאבה הקונבנציונלית הטורית.
יתרון מובהק של צורת עבודה זו הוא היכולת לשמור על הציוד לאורך זמן, היות שמתחילים לעבוד ישירות מול נקודת העבודה שאליה תוכננו כלל המערכות.

הפעלת הציוד:
הפעלת הקידוח בוצעה בתאריך 25.5.2015  בהשתתפות נציגי הנדסת המרחב ונציגי שח"מ.
המשאבות עבדו באופן משביע רצון, והתקבלה ספיקה של כ-170 מק"ש.
הקידוח עובד בצורה רציפה כמעט מאז הפעלתו לפני כשנה.
נכון לימים אלה תוכנן ונמצא בביצוע מתקן נוסף – קד' בקעות 1, המתבסס על העיקרון של התקנת שתי משאבות בטור בקנה קדח.
עיקרון התקנה זה נותן פתרון לשאיבה של מים מקדחים החווים ירידת מפלסים כזו שהמים יורדים מתחת למעבר קוטר, ולא מתאפשרת הכנסת ציוד קונבנציונלי.

 


 

יום המעשים הטובים

מאת: מורן מימון

 

ב-15.3.16, יום המעשים הטובים, יצאו כ-80 מעובדי מרחב המרכז לפעילות התנדבותית למען הקהילה. הפעילות נערכה בשני מוקדים מקבילים:

מוקד אחד היה "סיירת ניצולי שואה"- כ-40 עובדים נפגשו בבית יד לבנים בראשל"צ ומשם הלכו לבקר ניצולי שואה בביתם.
ההתרגשות הייתה רבה הן בקרב המתנדבים והן בקרב הניצולים. המפגשים היו מרתקים ומרגשים כאחד. הניצולים סיפרו את סיפורם האישי בזמן השואה ובעת עלייתם ארצה, סיפרו על המשפחה שהשאירו מאחור ועל המשפחה החדשה שהקימו בארץ. רבים מהמתנדבים הבטיחו להמשיך את הקשר עם הניצולים, ומקצתם אף הגיעו בימים האחרונים לעזור לקראת הפסח.

מוקד אחר היה "ניקוי יער בן שמן"- כ-40 מתנדבים יצאו לנקות את יער בן שמן. מדריך מטעם קק"ל ליווה את המתנדבים, וכל עובד קיבל כפפות ושקית אשפה ואסף לכלוך ושאריות. העובדים חזרו בהרגשה טובה של סיפוק ותרומה.




 

 
בשם אימי –וולף טובה–הגרה בראשון לציון,ושם 2 אחיי ובשמי , אני מבקשת להודות לעובדי חברת מקורות מרחב מרכז-רמלה על התנדבותם מחממת הלב והראויה לשבח ולציון בכל מקום אפשרי.
 
 
אימי,ניצולת שואה המתגוררת בראשון לציון. לפני 9 שנים התאלמנה ושנה לאחר מכן חלתה בסרטן השד לצערנו.אימי מתגוררת בבית פרטי בשכונת נווה זאב בראשון לציון.
לפני כחודש בערך ביקרו אותה 3 עובדים של חברת מקורות-מרחב מרכז ע"מ לאחל לה חג שמח-פורים. הם הגיעו עם מזוודת ממתקים מתוקים –מאד מחמם את הלב רק  המחשבה לעשות טוב על הלב.
לאחר מס' ימים התקשרה אליה נציגה בשם אריאלה ושאלה בעדינות האם יש אפשרות שבמסגרת התנדבות עובדי חברת מקורות למען הקהילה, האם אפשרי שהם יגיעו לתקן כמה דברים בבית אימי היות והוא במצב די מוזנח. קירות מתפוררים,צבע מתפורר ,ועוד..
 
מאד שמחנו וברכנו את עובדיכם המסורים והאנושיים והחרוצים אשר הגיעו לאחר שעות העבודה וכל זה כדי לעזור ככל יכולתם מעל ומעבר למצופה. הם עבדו והשקיעו ולנו לא נותר אלא לברכם ולהתרגש מהמחווה הבלתי ניתנת לתיאור. נכון להיום הבית של אימי נראה נפלא, נקי, מסודר ואימי מאושרת.
 
כמו כן אבקש לציין שעובדי חברת מקורות אשר התנדבו לשפץ את בית אימי לא חסכו בכלום.הם קנו את החומרים מכספם ולא הסכימו שנשתתף בהוצאה הנ"ל.
בנוסף היום הגיעו לאחל לאימי חג שמח וכמובן שהגיעו לא בידיים ריקות.מאד מאד מרגד ומחמם את הלב.
 
אבקש להעביר מייל זה למנהל מרחב מרכז +מנכ"ל מקורות ולכל גורם אשר יידע אילו אנשים מקסימים ומדהימים יש לכם בחברת מקורות.
 
שמות עובדי חברת מקורות –מרחב מרכז.
 
אורן וקסלר
ניצן בן מוחה
ערן לוי
אסף כהן
קורין נימני
אריאלה ששון
מירי פרנק
איציק חזה
יניב דהן
 
חג שמח וכן ירבו אנשים טובים כמו העובדים הר"מ.
בברכה
רחלי אייזנר-נציגת שירות

 

 



  

לתגובות, כתבו אלינו | שלח לחבר | הדפס |
Share |
למעלה