"כנס סקרים ומחקרים 2015", שאירחה יחידת "ווטק" - המרכז ליזמות טכנולוגית ולשיתופי פעולה

דבר המנכ"ל

חורף 2015 היה משופע בגשמי ברכה. מהדורות החדשות נפתחו בדיווחים על סערות הגשם, עד כי לימים אחדים נדמינו לארץ גשומה. אך בעוד אנו מייחלים לאקלים צפוני רגלינו נטועות על סף המדבר, והדבר מזכיר לנו, שוב ושוב, את גודל המשימה המוטלת עלינו: אספקת מים איכותיים לכל אזרח במדינה 24 שעות ביממה 7 ימים בשבוע.

 

השנה מציינת "מקורות" 50 שנים להקמת "המוביל הארצי", ובימים אלה ממש אנו מציינים גם  60 שנה להקמת "מפעל ירקון-נגב" - גדול מפעלי המים בישראל שהוקמו לפני הקמת "המוביל הארצי". "מפעל ירקון נגב" מוכיח, הלכה למעשה, את מחויבותה של "מקורות" למשימת אספקת המים לכל האזרחים במדינה ולהפרחת השממה. לאחר סיום בניית של "המוביל הארצי", בשנת 1964 חוברו אליו שני קווי "ירקון-נגב", ובכך הושלמה התוכנית המקורית של מפעל המים הארצי. המפעל הוקם במטרה לממש את חזון ההתיישבות בנגב באמצעות העברת עודפי מים הנמצאים בחלקה הצפוני של המדינה אל שטחי הנגב הנרחבים והיבשים. כיום מוליך המפעל מים לשתייה לריכוזי אוכלוסייה מגוש דן ועד באר-שבע. גם במפעל זה מגולם הצורך הלאומי, האסטרטגי וההיסטורי שמאתגר את "מקורות" מיום הקמתה לפני 78 שנים - לאפשר חיים במדינה, לפתח וליישב את הארץ.

 

עיקר מאמציה של "מקורות" הופנו, כבר מראשיתה, לתכנון משק המים בראייה כוללת ובין היתר ייצור, הפקה, תפיסה והולכת מים בתנאי אקלים קשים, בכל עת, כמו גם ייעול המערכות, התמודדות עם אתגרי ביטחון ושיפור איכות המים. במהלך השנים נוספו אתגרים חדשים כמו שינויי האקלים, הקמת מערכות מים מורכבות כדוגמת מתקני ההתפלה, טיפול במים וניטור איכותם בשיטות מתקדמות לעמידה בתקנות, פתרונות המשלבים אלגוריתמים ותוכנה חוצת חברה. פיתוח בר-קיימא הפך לגורם מרכזי בכל תחומי העשייה של "מקורות". במהלך השנים נולדו מיזמים נוספים ואדירי ממדים, גם בקנה מידה עולמי: מתקני התפלה, מערכות אספקת מים אזוריות, מערכות אספקת מים להשבת קולחים, מתקן הסינון המרכזי באתר "אשכול" ועוד. כך הפכה "מקורות" לשם דבר בעולם, כחברה יוזמת, חדשנית ויצירתית. היי-טק של מים.

 

לא מכבר היה לי הכבוד להשתתף ב"כנס סקרים ומחקרים 2015" שאירחה יחידת "ווטק": המרכז ליזמות טכנולוגית ולשיתופי פעולה. "מקורות" הקימה את היחידה בשנת 2004 במטרה לקדם את הידע ולאתר טכנולוגיות מים חדשות, ומתוך מחשבה על הפוטנציאל העסקי הטמון במוניטין ובידע העצום שרכשה. באמצעות יחידת "ווטק" עורכת "מקורות" כ-40 מחקרים יישומיים בשנה. המחקרים נעשים בשיתוף פעולה עם צוותי המחקר של "מקורות", מוסדות אקדמיים, מכוני מחקר ושותפים בין-לאומיים מובילים בארץ ובעולם. בתהליכי המחקר שותפים מוקדי הידע של "מקורות", בארבעה מרכזי מחקר ופיתוח מתקדמים: "אתר אשכול" - לחקר מים עיליים, "אתר השפד"ן" - לחקר קולחים ומים מושבים; "אתר סבחה" שבאילת - לחקר התפלת מים מליחים ומי ים אליהם יצטרף בקרוב "אתר מתקן התפלה אשדוד" – לחקר התפלת מי ים, בדגש על טיפולי קדם מתקדמים. מחקרים ופיתוחים אלה קורמים עור וגידים לכדי טכנולוגיות פורצות דרך, שחלקן אף נרשמות כפטנטים מקומיים ועולמיים ייחודיים.

 

"מקורות" ידועה כפורצת דרך גם בתחום ההתפלה בישראל, כשהקימה, כבר בשנות ה-90 של המאה הקודמת, את המתקן להתפלת מי ים סוף באילת בשיטת האוסמוזה ההפוכה. בימים אלו משלימה "מקורות", באמצעות חברת הבת "מקורות פיתוח וייזום", את הקמת המתקן להתפלת מי ים באשדוד, שצפוי להתחיל להזרים מים בקרוב. הקמת המתקן תשלים את מהפכת משק המים בעידן ההתפלה. מאחר שאין כל משמעות להקמת מתקני התפלה ללא מערכת קליטה והזרמה לרחבי הארץ, הקימה "מקורות" את "המוביל הארצי החדש" לקליטת מי הים המותפלים מחמשת מתקני ההתפלה שהוקמו לאורך רצועת החוף. הקמתו של "המוביל הארצי החדש" הושלמה לא מכבר, תוך הקדמה בלוחות הזמנים והיערכות לקליטת המים המותפלים מבעוד מועד - עוד לפני מוכנותם של מתקני ההתפלה לספק מים. החל בסוף שנה זו, 75% מצריכת המים הביתית בישראל יתבססו על מי ים מותפלים. המשמעות היא כי נוכל גם להתחיל ולשקם את מאגרי המים הטבעיים למען הדור הנוכחי והדורות הבאים.

 

מערכות מים אדירות ממדים אלה מחייבות פיתוח מערכות תמיכה טכנולוגיות. בימים אלה מסתיימת הטמעת מערכת ERP  של "סאפ" (SAP), המוכיחה עצמה ככלי ניהולי מתקדם, המשפר את הזמינות והאחידות של התהליכים בחברה. הפרויקט בוצע על ידי מערך ה-IT הפנימי של "מקורות", ללא אינטגרטור חיצוני. ההחלטה לנהל את הפרויקט בשיטת הניהול העצמי הביאה לידי ביטוי בצורה מיטבית את יכולותיהם הגבוהות של מנהלי הקבוצה ועובדיה.
"מקורות" היא חברה בעלת איתנות פיננסית גבוהה והיא מדורגת מזה למעלה מעשור בדירוג המקומי הגבוה - ilAAA. ההון עצמי של החברה עומד כיום על 3,546 מיליון ₪, לעומת סכום של 3,406 מיליון ש"ח בשנה שעברה. זאת תודות לרווחיות החברה בשנת 2014. היקף פעילותה של "מקורות" גדל בשנת 2014 והסתכם בסך של כ-4,473 מיליון ש"ח, לעומת סך של 4,136 מיליון ש"ח בשנת 2013. הרווח הגולמי לשנת 2014 הסתכם בכ-435 מיליון ₪, לעומת 476 מיליון ש"ח בתקופה מקבילה אשתקד והרווח הנקי הסתכם בסך של כ-162 מיליון ₪, לעומת סך של כ-108 מיליון ש"ח בשנת 2013. כבכל שנה, גם השנה נגייס הון באמצעות איגרות חוב לא סחירות, והחברה אף נערכת לגיוס אגרות חוב סחירות בבורסה. החל בדו"חות לשנת 2015 תאמץ החברה את תקני הדיווח הבין-לאומיים IFRS. השפעת מעבר זה על דוחות כספיים לשנת 2014 נאמדת בגידול ברווח בסך של כ-44 מיליון ש"ח.

במישור הרגולטורי מתמודדת "מקורות" עם מספר סוגיות: גיבוש רגולציה ארוכת טווח ל"מקורות" (ועדת בלניקוב), העברת צרכנים מ"מקורות" לתאגידי המים והנפקת רישיונות מים אזוריים לחקלאות, שמשמעותם הקמת ספקי מים אזוריים לחקלאות. הנהלת "מקורות" מקדמת ומציגה את עמדותיה בפורומים המתאימים על מנת לקדם פתרונות מקצועיים ויצירתיים לסוגיות אלה, פתרונות שיהיה בהם כדי לשמור על מעמדה של "מקורות" כשחקן מרכזי במשק המים בישראל.

 

                                                                                                                      

בברכה,

שמעון בן חמו, מנכ"ל

   

 

צלם: מיקי לנגנטל

לתגובות, כתבו אלינו | שלח לחבר | הדפס |
Share |
למעלה