פעילות יחידת הגליל באירוע מזג האוויר ב–8 בינואר 2015
מאת: אלון לב, מנהל יחידת הגליל
יחידת הגליל, במיוחד באזורים הגבוהים - צפון רמת הגולן והגליל העליון - מתמודדת בעונת החורף עם ההשלכות של השלג וטמפרטורות נמוכות על אספקת המים.
היחידה נערכה מראש לתקלות אופייניות בהתאם לתחזית, תוך דגש על הבטחת השידורים מהמתקנים לחדר הבקרה.
התקלות האופייניות והמוכרות בתשתית "מקורות" הן: שבר של שסתומי אוויר, מדי מים, מסננים, היתפסות של מגופים הידראוליים וכו'.
התקלות האופייניות אצל הצרכנים הינן: שבר בקולטי שמש ואביזרים אחרים במערכת המים, שכתוצאה מכך נגרמות נזילות וצריכת המים באותם יישובים עולה מעל ומעבר לצריכת המים הרגילה.
כמו כן תיתכנה תקלות כתוצאה מפגיעה ברשת החשמל להן עלולה להיות השלכה על "מקורות".
גם בסוף שבוע סוער זה יצאו עובדי היחידה לטפל בתקלות בלוחות החשמל ובתקלות אחרות. חוץ מהלילה ומזג האוויר הקשה, בחלק מהמקרים נאלצו העובדים ברמת הגולן להתמודד בנוסף גם עם פקקי תנועה עצומים שנגרמו על ידי המטיילים הרבים שבאו לחזות בנוף המרהיב...
בשני יישובים בתחומי היחידה נגרמו שיבושים כתוצאה מהבעיות הפנימיות של אותם יישובים – מג'דל שמס ובית- ג'אן.
התשתית הטובה והאחזקה הנכונה של מערכות אספקת המים שלנו אפשרו להמשיך ולספק מים לכל הצרכנים למרות התקלות השונות שהתרחשו. היחידה המשיכה לספק את כל כמות המים לכל הצרכנים לאורך כל הזמן!
ראוי לציין במיוחד שלוש פעילויות של עובדי היחידה:
• אספקת המים לבית–ג'אן בעזרה לתאגיד המים שם.
• פתרון נזילה בקו מים של הצבא בחרמון.
• תיקון קו אלוני הבשן-קצרין: צינור מים נפגע על ידי כלי משוריין של הצבא. העובדים פעלו לתיקונו בלילה, בקור עז וברוח סוערת במבצע הרואי במיוחד!
בעיית העקר במט"ש כרמיאל
מיום הקמתו סובל מט"ש (מכון לטיפול שפכים) כרמיאל מבעיית העקר, בדומה למט"שים רבים בארץ בכלל ובגליל בפרט, עקר הינה פסולת נוזלית של תהליך ייצור שמן זית בבתי הבד. רוב בתי הבד בארץ פועלים בשיטת ייצור תלת פאזית, בה הזיתים "מתפרקים" ל-3 פאזות: שמן, גפת (פסולת מוצקה) ועקר (פסולת נוזלית).
העקר הינו זרם מרוכז בעל עומס אורגני חריג במיוחד (פי 100 עד 150 ביחס לריכוז השפכים הרגילים), ומאופיין בריכוז גבוה של רעלנים שונים כגון פוליפנולים.
על פי התקנות חל איסור מוחלט להזרים עקר מבתי הבד למערכות הביוב. בפועל בתקופת מסיק הזיתים (חודשי נובמבר-דצמבר) כמויות גדולות של עקר מוזרמות באופן פיראטי דרך מערכות הביוב למתקני טיפול בשפכים.
העקר גורם לנזקים עצומים במערכות ההובלה (בעיקר סתימות) ובמתקני הטיפול.
ברוב המקרים מערך הטיפול הביולוגי במט"שים לא מסוגל להתמודד עם נוכחות העקר בשפכים - הן בגלל העומסים האורגניים החריגים הן (חמור יותר) בגלל נוכחות הרעלנים.
הפגיעה בתהליכי הטיפול מתבטאת בנקודה הקריטית הקובעת את האיכות הסופית של הקולחים באגני השיקוע השניוניים: עקב הפגיעה בתכונות השיקוע של הביומסה היא צפה באגני השיקוע ויוצאת ביחד עם הקולחים, תופעת הבריחה של הביומסה עם הקולחים גורמת לירידה דרסטית באיכות הקולחים, עד כדי כך שלעיתים איכות הקולחים המתקבלת, בחלק מן הפרמטרים, הינה נמוכה מהאיכות של השפכים הגולמיים. במקרים אלה לא ניתן להעביר את הקולחים דרך מערך הטיפול השלישוני ולהעבירם למאגר דמון, מאגרים אשר ערוכים לקליטת קולחים עד גבול מסוים (עכירות הקולחים נמוכה מ-25 יע"נ) ומעבר לכך אין ברירה אלא להזרים את הקולחים לנחל.
לאחר פעילות אינטנסיבית מאוד של "מקורות" מול רשויות האכיפה (אשר נמשכה שנים), בשנתיים האחרונות הגבירו מאוד רשות המים ומשרד להגנת הסביבה את פעולות האכיפה מול התאגידים ומול בתי הבד - שברובם הם עסקים פיראטיים שפועלים ללא רישיון עסק - ובמקביל עודדו פתרונות אלטרנטיביים לפינוי העקר, כגון שימוש במאגר עראבה הנטוש ופיזור בדרכי קק"ל ובמטעי הזיתים. אך למרות כל המאמצים הנ"ל גם השנה נאלץ מט"ש כרמיאל להזרים את הקולחים לנחל למשך של כשבוע ימים. ההזרמה בוצעה בהתאם לצו ההרשאה להזרמה בחירום אשר התקבל מרשות המים מספר רגעים לפני התחלת ההזרמה.
אספקת מים לממלכת ירדן
אספקת המים לממלכת ירדן היא פועל יוצא של הסכם השלום בין מדינת ישראל לממלכת ירדן, שנחתם בשנת 1994.
במסגרת נספח המים להסכם השלום הוחלט לספק כמות שנתית של 30 מיליון מ"ק (מלמ"ק), מתוכה 10 מלמ"ק בחורף.
מקור המים, כפי שנרשם בהסכם, הוא מעלה סכר דגניה (מי כנרת). המים נשאבים בתחנת דגניה 1 של "מקורות" ומהתחנה הם נסנקים לקו כנרת בית שאן (כב"ש), בקוטר "48, שהונח במקורו כדי לספק לעמק הירדן ועמק בית שאן מי כנרת להשקיה.
בשנת 1995 הניח קבלן ירדני קו בקוטר "54, שמחבר את "תעלת המלך עבדאלה" (תעלת הרו'ר) עם ברכֵת בית זרע, שהיא הברֵכה השלטת במפעל כנרת בית שאן. תחנת דגניה 1 שואבת לברֵכת בית זרע. התחנה ממוקמת במעלה ובצמוד לסכר דגניה, ויונקת מתעלת הירדן.
הירדנים משתמשים במים הן לחקלאות והן לשתייה. מים לאזור רבת עמון נשאבים מ"תעלת המלך עבדאללה", לאחר שעברו דרך מתקן סינון, ומסופקים כמים לשתייה.
באותה שנה הקימה "מקורות" חיבור צרכן בקוטר של "2X 41 בצמוד לבריכת בית זרע, והחלה האספקה לממלכת ירדן. בהמשך סוכם על תוספת של 25 מלמ"ק לשנה, מפולגים על פני כל השנה.
כיום מספקת "מקורות" מי כנרת לממלכת ירדן בכמות שנתית ממוצעת של כ-55 מלמ"ק.
אספקת המים לירדנים מחייבת עבודה של תחנת השאיבה באופן רציף 24/7, למשך כ-8 חודשים. המשמעות היא אחזקה ברמה גבוהה ביותר של ציוד השאיבה של תחנת דגניה 1 וצינור המים ("48 בטון), וניקוי סדיר של תאי היניקה של התחנה, לנוכח כניסת לכלוך רב הנסחף במים לכיוון תאי היניקה. ראוי לציין את המסירות והאחריות הגדולה של עובדי אזור דגניה וכל צוותי האחזקה של יחידת הגליל, בסיוע מטה ההנדסה במרחב.
בימים אלה אנו עוסקים בתכנית להגדלת יכולת העברת המים לירדן באמצעות תכנון קו מים חדש בקוטר "64 והגדלת כושר השאיבה במפעל, על מנת לספק תוספת מים משמעותית. בשלב ראשון מדובר על תוספת של כ-20 מלמ"ק בשנה.
רשות המים אישרה ל"מקורות" את התכנית הכללית להנחת קו חדש בקוטר "64 באורך של 5.7 ק"מ, מתחנת דגניה 1 ועד ברֵכת בית זרע וכן את הגדלת כושר השאיבה בתחנת דגניה 1, לספיקה שעתית של כ-22,000 מק"ש.
אירוע מים וציפורים בכפר ברוך 2014
מאת: לאה בן אשר–גיל עד, מנהלת יחידת העמקים
בסוף השבוע של חנוכה, בין התאריכים 19,20,21.11.2014, התקיים אירוע מים וציפורים בכפר ברוך, זו הפעם הרביעית,. האירוע היה חלק מפסטיבל מים וציפורים בגליל, שמובילה הרשות לפיתוח הגליל.
ארגון וניהול האירוע הינו תוצאה של שיתוף פעולה מבורך בינינו לבין רשות ניקוז ונחלים קישון, המועצה האזורית עמק יזרעאל וקק"ל (שהצטרפו השנה).
המבקרים שהגיעו לאירוע יצאו לסיור באוטובוסים מסביב למאגר כפר ברוך ולתצפיות על העופות שבמאגר, קיבלו הדרכה מעובדי "מקורות" - יחידת העמקים על מפעל תשלובת הקישון בכלל ועל והמאגר בפרט, ומצפרים מובילים בארץ, העובדים עם רשות הניקוז.
משכימי הקום שהגיעו בשעות הבוקר המוקדמות, זכו לקחת חלק בחוויה של טיבוע, שקילה ומדידה של ציפורים.
באזור פעילויות היצירה למשפחות, נהנו ההורים והילדים כאחד מאיפור בסגנון ציפורים, צביעת ציפורי נייר, הטבעת דוגמאות בחמר ובניית ציפורים מעץ, אצטרובלים וחומרי טבע נוספים.
סה"כ השתתפו באירוע כ-1800 איש.
המשובים שהתקבלו מהשותפים ומהמבקרים במהלך האירוע ולאחריו היו טובים מאוד. ניכר שקיום האירוע ופתיחת המאגר לקהל הרחב, מתקבלים בברכה ובשמחה.
צילום: יואב בכר