סמנכ"ל הנדסה וטכנולוגיה: אברום בן יוסף

סמנכ"ל הנדסה וטכנולוגיה

שיקום קידוחים והחדרת כימיקלים עם פאקרים

 

כתב וצילם: רם כהן, מנהל מחלקת קידוחים, יחידת שירותי הנדסה

 

בקידוחי "מקורות" מבצעים החדרת כימיקלים לקידוחים חדשים וישנים במטרה לנקות ולפתח את הקידוח.

החדרת הכימיקלים המגיבים עם חומרים בקידוח, בייחוד בקידוח ארטזי (קידוח שבו מפלס המים חיובי, כלומר המים פורצים מעצמם על פי חוק הכלים השלובים, ללא צורך בשאיבה), היא פעולה מורכבת, יקרה ובעלת היבטי בטיחות רבים.

 

לצורך ייעול התהליך  ושיפור הבטיחות, מחלקת הקידוחים ב"מקורות" בדקה טכנולוגיה חדשה המאפשרת יצירת פקק במעמקי הקידוח ובידוד האזור המצריך טיפול הזרקת הכימיקלים רק היכן שהם באמת נחוצים. 

 

לשם כך אותר מוצר, מתחום קידוחי הנפט, הנקרא פאקר מכני. זהו מעין בלון, שניתן לניפוח וריקון בשליטה מרחוק. אופן השימוש בפאקר המכאני בקידוחים הוא כדלקמן:

מורידים  אותו כשהוא צמוד לתחתית מוטות הקידוח לעומק הרצוי ומנפחים אותו על ידי הזרמת מים בלחץ.
לאחר שהפאקר נפתח נוצרת אטימה מלאה וניתן להחדיר את הכימיקלים לשכבה הכלואה מתחתיו.

באותה שיטה ניתן לנפח פאקר מכאני על מנת לשאוב מהשכבה הרצויה, כדי לדגום שכבות ספציפיות (פעולה שלא בוצעה ב"מקורות" עד כה).

היתרונות בשיטת החדרת כימיקלים עם פאקרים רבים:

1] אטימה מוחלטת של הקידוח

2] החדרת כימיקלים בכמות קטנה משמעותית מהכמויות הנהוגות עד כה

3] החדרת כימיקלים איכותית יותר באופן משמעותי
4] שיפור הבטיחות

 

לאחר סקר שוק מקיף אותרו יצרנים מתאימים, גובשה איתם מתכונת המתאימה ל"מקורות" ובקרוב יתחיל היישום, בעזרת מחלקת הקידוחים ב"שח"ם מקורות ביצוע".

 

בתמונה ניתן לראות פתיחת פאקר מכני בקידוח,יצירת אטימה מלאה והחדרת כימיקלים דרך הפאקר לקידוח.

 


 

 

שירותי פיקוח על קידוחים של מפעלי ים המלח

 

כתב וצילם: רם כהן, יחידת שירותי הנדסה

 

לאחר שנים רבות של נתק חודש לאחרונה שיתוף הפעולה בין "מקורות" למפעלי ים המלח (מי"ה). למי"ה זיכיון לביצוע קידוחים באזור המפעל בדרום ים המלח. במשך שנים רבות הם נעזרו ביועצים מקצועיים לתכנון ופיקוח על הקמת קידוחים חדשים ושיקום קידוחים קיימים.

לאור היכולות של חברת "מקורות" בתחום הקידוחים בערבה, נתבקשה מחלקת הקידוחים ביחידת שירותי הנדסה לספק להם את השירותים  הנ"ל.

בשלב זה מחלקת קידוחים  מפקחת ומלווה את הקמת  קידוח "עין עופרים 3" במפעלי ים המלח.

העבודה הצפויה לנו מולם ב-5 השנים הקרובות היא בהיקף של 10 קידוחים חדשים ו-5 שיקומי קידוחים. 

הייחוד בעבודה מול גורם עסקי חיצוני כמו מי"ה  הוא בכך שהעבודה מתבצעת על ידי קבלנים חיצוניים ומפקחים גיאולוגיים חיצוניים, כך שמדובר ב-3 גורמים (מי"ה, "מקורות" וקבלנים חיצוניים) שצריכים לעבוד בתיאום ובהבנה, בתנאי שטח  קשים ולעיתים בלתי צפויים.

מהבחינה המקצועית מדובר בקידוחים בעלי מורכבות גדולה ולכן האתגר ההנדסי גדול מאוד: הקידוחים הם ארטזיים עמוקים מאוד, הלחצים גבוהים, המים חמים וקורוזיביים מאוד.

קידוח "עין עופרים 3" הוא קידוח ארטזי בעומק 730 מטר, הספיקה הארטזית המתוכננת היא מעל 200 מק"ש, בלחץ 12 אטמ' בפי הקידוח. הקידוח מתוכנן להפיק מים מליחים והקדיחה נמצאת בשלבי סיום, לקראת הורדת טור צינורות סופיים (צינורות גמר).

פניית מפעלי ים המלח ובקשתה לעבוד עם "מקורות" מהוות הוכחה נוספת למקצועיותה של "מקורות" ומיצובה כגורם המוביל את תחום קידוחי הפקת מים לסוגיהם  בארץ.

 

 

 


 


יישום מתודולוגיית AM ב"מקורות"

מאת: שרון חסיד,מנהל מחלקת ניהול מערכות אחזקה


Asset Management (להלן AM) הוא החלק בניהול הארגון המתמקד בניהול הנכסים* של הארגון. נכס הוא כל דבר שמביא או יכול להביא ערך לארגון, אך כמעט תמיד הכוונה היא לנכסים הפיזיים של הארגון. במקרה של "מקורות" הכוונה היא לקווים ולמתקנים ברשת אספקת המים שלנו. במסגרת מאמצינו לייעל את ביצוע האחזקה החלה יחידת שירותי הנדסה, בשיתוף פעולה עם המרחבים ויחידות מטה אחרות, בהיערכות ליישום ב"מקורות" של מתודולוגיית AM , כמקובל בארגוני תשתית מובילים בעולם.
מתודולוגיה זו קובעת אוסף מתואם של פעילויות ושיטות עבודה, שבאמצעותן הארגון מנהל בצורה אופטימאלית וברת קיימא את נכסיו, הביצועים שלהם, הסיכונים שלהם וההוצאות על מחזור החיים שלהם, במטרה לעמוד בתכנית האסטרטגית של הארגון.
החלוצה בשימוש במתודולוגיה זאת הייתה אנגליה, שבה הנושא אף הוסדר לפני כ-10 שנים במסגרת מפרט (PASS 55) שיצא בהוצאת מכון התקנים הבריטי. באנגליה, שבה רוב התשתיות הופרטו, מחייבים הרגולטורים בתחומים השונים את חברות התשתית הפרטיות בעבודה לפי תקן זה, ובנוסף, גם חברות פרטיות עתירות נכסים, שאינן כפופות לאילוצים רגולטורים, פועלות לפיו. באופן טבעי הנושא נפוץ גם בארצות עם השפעה בריטית חזקה כמו קנדה, דרום אפריקה, אוסטרליה וניו-זילנד, אך לא רק בהן. בתחילת השנה אף יצא תקן בין-לאומי לנושא (ISO 55000) שמבוסס בעיקרו על התקן הבריטי. התקן כבר תורגם לצרפתית וספרדית והוא אמור להאיץ את השימוש במתודולוגיית ה-AM בכל רחבי העולם.

בהובלת הסמנכ"ל להנדסה הוקמה מִנהלת חוצה חברה לקידום הנושא. נערך תהליך RFI לאיתור תוכנות התומכות במתודולוגיה והתחלנו בניתוח הדרישות ליישום תוכנה כזו. כיום אנו כבר משתמשים במסקנות ביניים שהתקבלו מניתוח הדרישות, לצורך שיפור אופן ניהול האחזקה ב-SAP, כמו שיפור תיעוד פרמטרים ואירועים שונים, כדי שישמשו בבוא היום את מערכת AM שתיושם ב"מקורות". כך למשל ביצענו לאחרונה ניתוח מעמיק של דיווחי תקלות במערכת ה-SAP, במטרה להעלות את רמת התיעוד לרמה שתאפשר לתוכנת ה-AM העתידית לגבש המלצות מושכלות לגבי תעדוף פעולות אחזקה מתוכננת לשנים הקרובות.

*ניהול נכסים מוגדר כאוסף מתואם של פעילויות ושיטות עבודה, שבאמצעותן הארגון מנהל בצורה אופטימאלית ובת קיימא את נכסיו, הביצועים שלהם, הסיכונים שלהם וההוצאות על מחזור החיים שלהם, במטרה לעמוד בתכנית האסטרטגית של הארגון.

 

 


 

 

בטיחות ב"מקורות" בעזרת משקפיים חכמים

מאת: רלי בר-און, מנהלת קשרי שותפים, יחידת ווטק

במסגרת שיתוף פעולה בין "מקורות" ל"פילדביט" לתפעול מפסקי מיתוג מתח גבוה באמצעות משקפיים חכמים, מתבצע ניסוי ראשון מסוגו בעולם לשימוש במשקפיים חכמים, למטרות שיפור התפעול והאחזקה בהיקף גדול. תוצאותיו עשויות לקדם את השימוש במשקפיים כאלה בתחום זה בארגונים רבים בארץ ובעולם.

"מקורות", הנמנית על עשר חברות המים המובילות בעולם, מחויבת לקדם פתרונות לאתגרי המים בישראל ובעולם. כדי לעמוד באותם אתגרים הקימה "מקורות" את WaTech - מרכז ליזמות וחדשנות טכנולוגית בתחום המים. זוהי למעשה חממה לפיתוח טכנולוגיות המים של המחר באמצעות מגוון רחב של פעולות, לרבות שיתופי פעולה עם האקדמיה, התעשייה וגורמי מים שונים.

בחברת "מקורות" קיימים אלפי מתקנים הפזורים בכל רחבי הארץ, בהם כלול ציוד הפועל במתח גבוה. בכל מתקן יש עד 10 מפסקי מיתוג מתח גבוה. תפעול מפסקי מיתוג מתח גבוה מתבצע לעיתים מזומנות למטרות תחזוקת שנאים ומנועים, איתור ופתרון תקלות בציוד מתח גבוה, ותחזוקה תקופתית. תפעול המפסקים אינו אחיד מאחר שישנו מגוון גדול של מפסקים מדגמים ומיצרנים שונים. הנהלים לביצוע מיתוג במתח גבוה כוללים הוראת עבודה בכתב אשר יוצאת ממהנדס החשמל המרחבי, וכוללת גם תדפיס סכמות החשמל של המתקן הספציפי שבו עומדת להתבצע התחזוקה המתוכננת. מאחר שהבטיחות היא מעל לכול, הצורך בידיים פנויות בשעת העבודה מציב קשיים אובייקטיבים בהכנסת מחשוב, כדוגמת טאבלטים או טלפונים חכמים, להעלאת היעילות ולשיפור איכות העבודה.

הפתרון - משקפיים חכמים
עם הופעתם של המשקפיים החכמים, כגון Google Glass של חברת גוגל, M-10 של חברת Vuzix, Moverio BT-200 של חברת אפסון ואחרים, יש אפשרות היום להחדיר מודרניזציה גם לעובדים שידיהם צריכות להיות פנויות לטיפול בציוד. חברת "פילדביט" הישראלית, שהיא חלוצה עולמית בתחום, מפתחת מערכת תוכנה המבוססת על משקפיים חכמים ומציאות רבודה לייעול התפעול והאחזקה על ידי עובדים מיומנים הנמצאים במתקנים מרוחקים. המערכת מורכבת מאפליקציה במשקפיים החכמים, אשר מדריכה את איש האחזקה בביצוע משימתו צעד-אחר-צעד באופן סימולטני, מציגה לו על גבי המשקפיים החכמים גם את השלבים השונים של הוראת העבודה, שרטוטי החשמל והוראות היצרן, ומאפשרת הזנת מידע מהשטח - כל זאת בידיים חופשיות ופנויות לעבודה. תוכנת המציאות הרבודה של "פילדביט" מאפשרת לאיש האחזקה לראות במשקפיים החכמים את המידע הפיזי (למשל מפסק מיתוג מתח גבוה) ועליו מידע דיגיטלי: טקסט, גראפיקה, אנימציה, תמונות ואף קטעי וידאו, כיצד לתפעל את המפסק. התוכנה מזהה את המפסק הספציפי שבמתקן ללא בר-קוד או כל סימון מזהה אחר. המערכת של "פילדביט" כוללת גם תוכנת עריכת תוכן בענן שבאמצעותה עורכים את המידע ב'פרוצדורות' אשר מופעלות לאחר מכן במשקפיים החכמים, ושרת מרכזי אשר בו מאוחסנות הפרוצדורות והנתונים השונים המתקבלים מהמשקפיים החכמים ומידע מאיש האחזקה כדוגמת דווח אירועים וממצאים מהשטח.

היישום ב"מקורות" – ניסוי ראשון בעולם בתחום המים
שיתוף הפעולה בין "מקורות" לבין "פילדביט" מאפשר לבחון את התועלת של המערכת של "פילדביט" בהעלאת הבטיחות בעבודה במתקני מתח גבוה, שיפור איכות העבודה, וטיפול מהיר בתקלות. במסגרת שיתוף הפעולה, המנוהל על ידי אנשי האחזקה ממחלקת חשמל ביחידת דרום ירקון שבמרחב המרכז, מתבצעים מספר שלבים: הגדרת מספר פרוצדורת לתפעול מפסקי מיתוג שונים במערכת של "פילדביט" עבור מספר מתקנים, הטענת פרוצדורות אלו לאפליקציה של "פילדביט" במשקפיים החכמים ותפעולם על ידי 5 נסיינים. לאחר קבלת היזון חוזר יורחב הניסוי לנסיינים נוספים עם עוד 20 זוגות משקפיים. תפעול מפסקי המיתוג באמצעות המשקפיים החכמים ייבחן כנגד תפעול המפסקים בשיטות הנהוגות כיום. על פי הידוע, זה הניסוי הראשון בעולם לשימוש במשקפיים חכמים למטרות שיפור התפעול והאחזקה בהיקף כה גדול, ותוצאותיו עשויות לקדם את השימוש במשקפיים חכמים בתחום זה בארגונים רבים בארץ ובעולם.  



למעלה: לוח החשמל וסט המפתחות שבעזרתם מתפעלים את מפסק המתח הגבוה; למטה: ארבעת הדגמים של המשקפיים החכמים.

צילום: עמרם שרון ואלקן גדעון

 

הפוטנציאל
תפעול ואחזקת מפסקי מיתוג מתח גבוה הוא היישום הראשון ב"מקורות", שלאחריו אפשר יהיה להרחיב את השימוש לתחומי אחזקה נוספים. שילוב עם מערכת אג"מ של "מקורות" (המבוססת על SAP) יאפשר, בנוסף, העלאת שקיפות האחזקה והתפעול בחברה, וחיסכון בעלויות ומשאבים לביצוע מטלות אדמיניסטרטיביות.
שוק האחזקה העולמי נאמד בלמעלה מ-15 מיליארד דולר בשנה. על פי חברת המחקר ״גרטנר״, יישומי אחזקת שטח הוא התחום בעל הפוטנציאל הגבוה ביותר לשימוש המשקפיים החכמים. איש האחזקה המצויד במשקפיים חכמים הוא לא רק בטוח ויעיל יותר, הוא גם נינוח ורגוע יותר מבחינה מנטאלית. הצלחת הפרויקט של חברת "פילדביט" בחברת "מקורות" תאפשר חדירה לא רק בשוק המים, אלא גם בשווקי תשתיות נוספים כדוגמת חשמל וגז, ושווקים אחרים כדוגמת טלקומיוניקציה, ציוד רפואי ואף תעשיית התעופה.
הודות לעמידתה בחזית החדשנות הטכנולוגית מהווה כיום "מקורות", באמצעות WaTech, מוקד משיכה עולמי: באתרי הקבוצה מתקיימים ניסויים ושיתופי פעולה רבים עם חברות וגופים בין-לאומיים מובילים. במהלך השנים נבחנו ב-WaTech למעלה מ-750 הצעות למיזמים ולפרויקטים בתחום טכנולוגיות המים ובוצעה התקשרות עם כ-28 מיזמים.
במקביל מבצעת "מקורות" באמצעות WaTech למעלה מ-60 מחקרים יישומיים בשנה, הנערכים בהתאם לצורכי הקבוצה ועל פי דרישות ומגמות שווקי המים השונים. צוותי המחקר המיומנים של "מקורות" מבצעים את המחקרים בשיתוף מוסדות אקדמיים מובילים בישראל כמו הטכניון בחיפה, אוניברסיטת תל-אביב, אוניברסיטת בן-גוריון בנגב, האוניברסיטה העברית בירושלים וגופי מחקר נוספים. כן מתבצעים המחקרים בשיתוף מוסדות אקדמיים ידועים מהעולם, קרנות מחקר בין-לאומיות וחברות בעלות שם בתחומן.

תודה לחשמלאים שבחנו את ארבעת דגמי המשקפיים ועזרו בקבלת ההחלטה עם איזה דגם להמשיך את הניסוי.

להלן סרטון המשקפיים החכמים. לחצו לצפייה.

לתגובות, כתבו אלינו | שלח לחבר | הדפס |
Share |
למעלה