מנהל מרחב המרכז: דני סופר

מרחב המרכז

תיקון קו אזבסט שקרס בקו שרון דרומי - כביש 531

כתב וצילם: חיים קישון, מנהל אזור יו"ש וגבול משולש בצפון ירקון

 

כביש 531 הוא כביש רוחב חדש, אשר עם סיום סלילתו יחבר את כביש 6 וכביש 2 דרך נתיבי איילון וכביש 4.

סלילתו החלה בשנת 2009 וצפויה להסתיים בשנת 2016. עלותו המתוכננת 3.7 מיליארד ₪.

כביש 531 כולל ארבעה עד שישה נתיבים לכל כיוון וביניהם מסילת רכבת. במסגרת הפרויקט מוקמים גם עשרות מנהרות, גשרים ומחלפים.

 

אספקת המים באזור

היום אספקת המים לאזור שרון דרומי (הרצלייה, רעננה, הוד השרון, רמת השרון, רמות השבים, כפר מלל, תע"ש ועוד) מתבצעת מ"המוביל הארצי" ושני קידוחים (שרון דרומי 103 ושרון דרומי 101) בקו בעל קוטר משתנה ("41, "30, "24, "20) מכפר סבא, דרך תחנת שרון דרומי זמנית ותחנת הרצלייה, עד ללקוחות הקצה של "מקורות".

עקב גידול בצריכות המים האזורית תוכנן קו חדש בקוטר "60 המונח במקביל לכביש 531, אשר יתחבר ל"מוביל הארצי" בתחנת אלישמע בצידו המערבי, לקו צהלה מדרום ולמובל המערבי מצפון לכשיוקם. קו זה יאפשר גמישות באספקת המים ויגביר את אמינותה.

עם התחלת עבודות הסלילה החלו העתקות של קטעי קו שונים לצורך הוצאת קווים הנמצאים בתוך תוואי העבודות של הכביש, זאת בתיאום בין חברת "מקורות" ו"נתיבי ישראל".

ב-30.12.2013 בשעות הערב התבקע צינור אסבסט בקוטר "30 כתוצאה מלחץ של ערמות עפר אדירות שהונחו עליו (לצורך סלילת הכביש).

במבצע בזק, שארך כ-30 שעות עבודה, הניחה יחידת אספקת מים צפון ירקון מעקף בקוטר "20 באורך של כ-650 מטר, ואספקת המים חודשה.

בזמן העבודות, כמעט לא נפגעה אספקת המים לתושבים בגלל צריכות המים הנמוכות (אמצע החורף). בנוסף, הרשויות המקומיות הפעילו את הקידוחים הפרטיים, ויחד עם האיגומים לא הורגש כמעט מחסור במים.

מאחר שקוטרו של המעקף אינו מאפשר אספקת מים סדירה בשיא הקיץ, ומאחר שדרושה החלפתו בקו "30, היה צורך, לאחר פינוי "הר" העפר שהונח על קו האזבסט,לפנות את הקו הישן ולהניח במקומו קו פלדה "30 חדש.

נקבעה הפסקת מים לצורך חיבור הקו, אשר נוצלה לחיבור קווים אחרים שהועתקו במסגרת הפרויקט.

בתאריך 08.07.2014 בוצעה הפסקת המים במשך כ-13 שעות, וחוברו בהצלחה קטעי הקו השונים.

הפסקת המים בוצעה בתיאום עם הלקוחות ועם הגורמים המעורבים בפרויקט ("מקורות" והעיריות השונות נערכו מראש ולכן היו שיבושים קלים בלבד באספקת המים).

 

מעקף החירום:

 

 

 

הר העפר (לאחר תיקון הפיצוץ):

 

 

קריסת ההר מהפיצוץ:

 

 

 


 

חיבור טייבה למערכת המים הארצית

 

כתבה וצילמה: רונית אלקלעי, מהנדסת מנהלת פרויקטים

 

נוכח גידול מאסיבי באוכלוסייה ברכס כוכב יאיר, ובכלל זה ביישוב החדש צור יצחק, גובשה ואושרה תכנית לתגבור מערך אספקת המים לרכס כוכב יאיר.
במסגרת התכנית חוברה גם העיר טייבה לרשת המים הארצית.
עד למועד החיבור אספקת המים לעיר טייבה התבססה על מספר בארות פרטיות בתחום טייבה.
הגידול באוכלוסיית העיר מחד, והמשאבים המוגבלים, האיכות הגבולית לסירוגין של המים בבארות  ועלות המים מאידך, הביאו לדרישה לחיבור מיידי של העיר למערכת הארצית.
הנחת הקו בתחום השיפוט של טייבה היוותה "מבצע"  אשר דרש טיפול זהיר, נוכח רגישות גבוהה של אנשי טייבה לפרויקט (כניסת "מקורות" ליישום משמעה ביטול הבארות הפרטיות השייכות לחמולות המובילות).  מעורבות הסביבה הייתה גבוהה, כולל מעקב בעיתונות מקומית אחר התקדמות הביצוע ודעות בעד ונגד הנחת הקו.  נתקלנו בחקלאים תומכים אשר סייעו לקבלן ובאחרים אשר הצרו דרכו ואף פגעו בציוד.
אופי האוכלוסייה הכתיב התנהלות מתונה והדרגתית של התיאום מולה. כפועל יוצא התקיימו  פגישות רבות עם החקלאים ועם נציגי העירייה ורשות המים. בנקודות מסוימות, גם לאחר תיאום והסכמות עם נציגי עירייה מוסמכים וסימון גבולות, היו פעמים בהם התברר הצורך בהזזה של מוצאים, עקב  גורמי השפעה נוספים שנכנסו למשוואה.
לצורך החיבור הונח צינור מים בקוטר "30 מאזור קו יעבץ, באורך של כ-3500 מטר , ועוד 700 מטר של צינור "20 בתחום טייבה. במסגרת העבודה בוצעו גם חציות של כביש 6 וכביש 444, נחל אלכסנדר, וכן חציה והנחה במקביל של נחל ורד וכל תשתיות התקשורת. בתחום בו נאסר לחלוטין על ידי אחד מבעלי הקרקע להיכנס, בוצע קטע קו HDD (צינור פוליאתילן גמיש המונח בצורת קשת ומאפשר עקיפת מתחם נדרש), באופן בו התוואי הוסט מהאזור השנוי במחלוקת.
תודה לאהרון קוטה על עזרתו בתיאום הסבוך, ולכל העושים במלאכה.

לתגובות, כתבו אלינו | שלח לחבר | הדפס |
Share |
למעלה