X
 
 

דבר המנכ״ל

 עובדות ועובדים יקרים,


לפני חמישים שנה החל לפעול "המוביל הארצי", אחד ממפעלי התשתית הגדולים שהוקמו אי פעם במדינה. הפרויקט המאתגר, שרבים התייחסו אליו ואל הוגיו כאל פנטזיה – הפך לעורק החיים של מדינת ישראל הצעירה. "המוביל הארצי"  איפשר את חזון הפרחת השממה, פיתוח החקלאות והתעשייה במדינה, ואגב כך – הדגים יכולות תכנון וביצוע מעוררות השראה.

"המוביל הארצי" הוא אחד ממפעלי התשתית הגדולים והחיוניים שהוקמו אי פעם בישראל.  בנייתו ארכה כעשר שנים וחניכתו הוצנעה משיקולים שונים. הקמתו היא ההגשמה המוחשית ביותר לחזונו של דוד בן-גוריון להפרחת השממה בישראל. תחילתו בראייתם ארוכת הטווח של דור המייסדים ב"מקורות" והירתמותם למציאת פתרון להולכת מים מהכנרת אל הנגב, והמשכו בהתגייסותם של אלפי עובדי "מקורות" ומהנדסיה לביצוע נאמן של האתגר ההנדסי העצום בתולדות מדינת ישראל, עד ימינו אלה. והנה, 50 שנים אחרי, "המוביל הארצי" עדיין קיים במלוא תפארתו וכוחו.

לאחרונה ציינו  אירוע משמעותי נוסף, כאשר לראשונה מזה 50 שנים הוזרמו ב"מוביל הארצי" מים מותפלים ממתקן ההתפלה בחדרה לצרכני מרחב הצפון, כלומר, לראשונה נעו מים בצינורות "המוביל הארצי" בכיוון זרימה הפוך - מדרום לצפון. מהלך זה הוא שינוי תפעולי יסודי במערכת המים הארצית, והוא כרוך בהיערכות טכנית, הנדסית ואנושית רחבה. הזרמת המים צפונה מאפשרת לגבות את צורכי אספקת המים בצפון – גם בשנים שחונות.

בימים אלה מגשימה "מקורות" חזון נוסף: השלמת הקמתו של "המוביל הארצי החדש", להולכת המים המותפלים מחמשת מתקני ההתפלה שהוקמו ומוקמים לאורך רצועת החוף, אל מערכת המים הארצית. זאת תוך שינויי כיוון אספקת המים במדינה ממערב למזרח וליתר הכיוונים. אחד מהמתקנים להתפלת מי ים – המתקן באשדוד - מוקם על ידי חברת הבת "מקורות פיתוח וייזום", ועם חנוכתו, בסוף שנת העבודה הנוכחית, 75% מהמים המסופקים לצריכה ביתית יהיו מי ים מותפלים. נתון זה יאפשר להמשיך ולשקם את מאגרי המים הטבעיים של ישראל ואת החזרת חובנו לטבע על ידי הזרמת מים לנחלים.  
"המוביל הארצי החדש" הוא פרויקט תשתית עצום המרשת את ישראל לאורכה ולרוחבה בקווי "100, מאגרים ותחנות שאיבה. פרויקט זה מקושר לפרויקט תשתית לאומי אחר - "מערכת המים החמישית לירושלים". את המערכת מקימה חברת הבת "שח"מ מקורות ביצוע", שהיא הזרוע הביצועית העיקרית של מערכת "המוביל הארצי החדש". "המערכת החמישית לירושלים" מצטרפת לקווים שהניחה "מקורות" בשנות החמישים, בשנת 1979 ובשנת 1994. הפרויקט כולל שני חלקים: החלק המערבי, שהקמתו הושלמה וכבר מוזרמים באמצעותו מים לבית שמש ולסביבתה. בחלק המערבי שולבו משאבות ענק שייצרה חברת הבת "שח"מ מקורות ביצוע", בטכנולוגיה ייחודית, במיוחד לצורך הפרויקט. החלק המזרחי - השלמתו  תחל בקרוב, ובמסגרתו תוקם מנהרה באורך 13 ק"מ, חצובה בהר, שבאמצעותה יוזרמו לבירה גם מים מותפלים.  

כחברה מובילה בניהול ובהקמת תשתיות, חיוני ש"מקורות" תתנהל באופן המתקדם בעולם. התנהלות כזו מאפשרת ניהול מושכל של כלל פעילויות החברה בתחום הרכש והמלאי, בניהול הפרויקטים, בלוגיסטיקה ובכספים. במסגרת פרויקט "אשכול" הוקמה ומוטמעת מערכת ה-ERP מבית SAP. בשבועות האחרונים "עלתה המערכת לאוויר" לאחר שנה וחצי של עבודה מאומצת, הן של עובדי החברה והן של צוות הפרויקט. הטמעת מערכת ERP בארגון התשתית מהגדולים והמובילים בישראל היא מקור לגאווה לעובדי "מקורות"; זהו פרויקט גדול בהיקפו ומורכב ביותר, שנוהל במידה רבה על ידי עובדי "מקורות" עצמם, והוא עתיד להצעיד את "מקורות" קדימה, אל רמת ניהול נתונים חדשה ומובילה.
 
יעד נוסף ש"מקורות" חורתת על דגלה מדי שנה הוא התייעלות אנרגטית בשיעור של 1.5% בשנה. אחת הדרכים המרכזיות לעמוד ביעד שאפתני זה היא בתחום החיסכון בחשמל. לצורך כך החלה לאחרונה "מקורות" לקנות חשמל פרטי  מ"דוראד" ופיתחה מודל ייחודי – מודל "תעוזה" -  לקליטת החשמל הפרטי באופן היעיל ביותר, באמצעות חזאי חשמל וחזאי אספקת מים, ברמת דיוק של מחצית השעה.
 
במסגרת הרחבת הפעילות של קבוצת "מקורות" אל  מעבר לים, מבצעת  "מקורות ייזום ופיתוח", הזרוע העסקית הבין-לאומית של הקבוצה, פרויקטים בעולם. לפני כמה שבועות החלה הזרמת המים ממתקן להתפלת מי ים שהקימה "מקורות פיתוח וייזום" בלימסול, וההכנסות הצפויות מפרויקט זה הינם כ-500 מיליון אירו ל-20 שנות הפעלת הפרויקט.

כל אלה הם רק חלק מהפרויקטים אותם אנחנו מציינים ומקדמים בשנת העבודה 2014, שנת יובל ה-50 ל"מוביל הארצי". אני מברך את כולנו בהמשך עשייה מאתגרת ומשמעותית.
 

שמעון בן-חמו

מנכ"ל "מקורות"

 

 

 

 

 

 

 

 

לתגובות, כתבו אלינו | שלח לחבר | הדפס |
Share |
למעלה