חבל הירדן

מנהל החבל - יוסי שמעיה

במעבדה המרכזית של "מקורות" מאמינים שקיצור תולדות הזמן זה לא בשמים אלא כבר ממש מעבר לפינה


שדרוג יכולות המעבדה המרכזית בחבל הירדן - בדיקות מהירות של הימצאות חיידקים במים


מאת: ד"ר עודד סוואד, סבטלנה ורשיצקי, ולדימיר רבזין וד"ר דלית ויזל-אוחיון - יחידת המעבדה המרכזית, ד"ר שי עזרא - יחידת איכות מים, מורן פנחס - מרחב המרכז
תמונות: מאתרי היצרן

בכל שנה, מיליוני אנשים חולים במחלות שונות (בעיקר מחלות מעיים) וכמה אלפים מתים כתוצאה משתיית מים מזוהמים בחיידקים. ממשלות רבות משקיעות הון עתק על מנת לספק לציבור מים נקיים מחיידקים, אך התלות בשיטות הבדיקה המעבדתיות הקלאסיות להימצאות חיידקים במים (תהליך שאורך בין יממה לארבעה ימים) מקשה על הגנה מפני זיהום חיידקי במי השתייה. לפיכך נדרשות שיטות מהירות יותר לזיהוי זיהום חיידקי במים.

במעבדה המרכזית של "מקורות" התחלנו להטמיע בשנים האחרונות מספר שיטות מהירות לזיהוי חיידקים מזיקים במים. אחת השיטות מיושמת בעזרת מכשיר PCR. בשיטה זו משתמשים בסמנים ביו-מולקולאריים ייחודיים על מנת לבדוק האם חיידקים מזיקים נמצאים במים הנבדקים. מכשיר נוסף שבחנו נקרא קוליפאסט (ColiFast), והוא מיועד לזהות הימצאות חיידקי קוליפורם במים. המכשיר מנצל את יכולת ההתרבות המהירה של החיידקים: חיידק בודד, המקבל תנאים מיטביים לגדילה, יהפוך ליותר ממיליון חיידקים בפרק זמן של 6 שעות. במהלך ההתרבות בתוך מכשיר הקוליפאסט, החיידקים מפרקים אנזימטית תוסף מיוחד, ומתקבלת קרינה פלואורסצנטית ייחודית המעידה על הימצאות החיידק המזהם במים הנבדקים. הפעלת מכשיר זה בתחנות ניטור מקוונות במערכת אספקת המים תאפשר זיהוי אפילו של חיידק בודד ב–100 מ"ל של מים, תוך 8-14 שעות בלבד. כאשר המכשיר יזהה הימצאות של חיידקים מזהמים במים תופעל אזעקה בחדר הבקרה ויישלחו הודעות טקסט למכשירי טלפון ניידים של בעלי תפקידים. ההתערבות הידנית היחידה שתידרש תהיה החלפה של מצע הגידול, אחת לשבועיים. המכשיר מצויד במערכת ניקוי אוטומטית של הצנרת ותאי ההדגרה, כך שלא ייווצר בו אילוח בקטריאלי.




מימין: מערכת ה–ColiFast האוטומטית כוללת את המכשיר. משמאל: מצע הגידול (משמאל, לפני הפירוק האנזימטי על ידי החיידק) זוהר באופן פלואורסצנטי אחרי הפירוק (מימין).

 

 


 

 

מערכת FlowCam - במעבדה המרכזית של "מקורות" רותמים טכנולוגיה חדישה למשימת ספירת האצות


מאת: גדי זעירא - ביולוג ארצי, ד"ר בוני אזולאי - ביולוגית המעבדה

תמונות מאתרי היצרן

בשנת 2013 נטמיע במעבדה המרכזית מכשיר חדשני לספירת אצות מיקרוסקופיות וזואופלנקטון. יצורים אלו, המתפתחים באופן טבעי במאגרים, מהווים מטרד כאשר הם מתרבים באופן לא מבוקר. בין השאר, אצות מיקרוסקופיות וזואופלנקטון עלולים לגרום לעומס חריג במפעל הסינון המרכזי או במסננים חקלאיים, וישנם מינים של אצות רעילות או כאלו הגורמות לריח רע במי שתייה. כיום נבדקות הדוגמאות במעבדה המרכזית בשיטה מיקרוסקופית מסורתית, והתוצאות מוזנות באופן ידני לבסיס הנתונים.


 

המערכת החדשה, FlowCam, מתבססת על טכנולוגיית Flow Cytometry - העברת דוגמת המים דרך תא זכוכית מיקרוני, ואנליזה ספקטרלית עם צילום מיקרוסקופי ועיבוד תמונה אוטומאטי של החלקיקים בדוגמה. המערכת ממיינת את האצות ומזהה אותן לפי תכונות צורה, צבע ופיגמנטים פוטוסינטטיים ייחודיים. טכנאי מומחה-אצות מיומן מבקר את תהליך הזיהוי, המיון והחישובים. השיטה תחסוך את הספירה המייגעת מול עדשות המיקרוסקופ, תקצר את תהליך עיבוד התוצאות ותאפשר לבצע בדיקות רבות ביום עבודה.

בדיקות מהירות של אצות מיקרוסקופיות וזואופלנקטון ישפרו את יכולתנו להעריך בזמן את הסיכון בהתפתחות ביולוגית עודפת. בכך תתאפשר הגברת יעילות טיפולים כגון הדברה ביולוגית (באמצעות דגים) או כימית במאגרים ובמערכות הולכה. המערכת תוכל לשמש גם לניטור מיקרואורגניזמים מזיקים בבוצה משופעלת, ובכך לשפר את בקרת התהליך ותפעול המט"שים (מכונים לטיהור שפכים). בדוגמאות מהכנרת, זיהוי התרבות של אצות כחוליות בעלות פוטנציאל רעילות יאפשר לוודא את יעילות הטיפולים לסילוק האצות הרעילות והרעלנים. במאגרי השקיה תסייע המערכת באיתור התפתחות אצות וזואופלנקטון סותמי מסננים, ותאפשר טיפולי הדברה במועד.
השימוש במכשיר המתקדם יעמיד את המעבדה המרכזית בחזית הטכנולוגיה העולמית בתחום הזיהוי והספירה של מיקרואורגניזמים ופלנקטון במים.

לתגובות, כתבו אלינו | שלח לחבר | הדפס |
Share |
למעלה