מרחב המרכז

מצילים את אקוות החוף הדרומי מהמלחה – מתקן התפלה גרנות

מאת: אתי מנשרוב-אלוף, מהנדסת תהליך

 

כדי להציל את אקוות החוף הדרומי מהמלחה, מבצעת "מקורות" פרויקט מורכב - פרויקט הנקז המזרחי. הפרויקט, המוגדר ב"מקורות" כ"פרויקט דגל", מהווה חלק מהתכנית החמש-שנתית שאושרה ברשות המים ובממשלה. הפרויקט משַלב תכנון וניהול הידרולוגי, עשרות קידוחים חדשים וקיימים, מערכת מסועפת של קווי אספקה ושני מתקני התפלה - גרנות ולהט - שהם חלק אינטגראלי מהפרויקט. עיקרון הפעולה הינו ביצוע קו קידוחים רציף בגבול המזרחי של האקווה, לצורך שאיבת המים המליחים (למניעת חדירתם לאקווה) והפנייתם לטיפול במתקני ההתפלה.

בגרנות קיים היום מתקן התפלה המטפל ב-4 קידוחים מליחים, שמאפשר על ידי כך הרחקה של 4,500 טון מלחים בשנה, תוך הפקת 3.1 מיליון מ"ק מים מותפלים בשנה. בפרויקט ההרחבה הנוכחי תוכפל תפוקת המתקן ל-6.5 מיליון מ"ק לשנה על ידי הוספת 3 קידוחים מליחים חדשים, שיאפשרו להגדיל באופן ניכר את כמות המלחים המורחקת מהאקווה ל-11,100 טון מלחים לשנה. מתפיל גרנות, על שתי יחידותיו, מופעל באופן אוטומטי לחלוטין, ונשלט ממרכז הבקרה של יא"מ דרום ירקון.
את הפרויקט ביצעה חברת "שחמ מקורות ביצוע".
עלות ההקמה – כ-30 מיליון ₪.

מתקן ההתפלה, שנמצא בימים אלה בשלבי הרצה סופיים, עתיד לעבור במהלך השנים הקרובות שני שלבי הרחבה נוספים, בסיומם צפויה התפוקה הסופית להגיע ל-18 מיליון מ"ק לשנה.

 

צילום: רמי קרקש

 

 

עוד בנושא - בכתבות של מרחב הדרום



 


פיתוח של "מקורות" -  מתקן הפלרה ייחודי בתחנת פלמחים

מאת: לימור ניזרי, מהנדסת איכות מים

מתקן ההפלרה בפלמחים הינו מתקן ייחודי בארץ ובעולם. המתקן עושה שימוש במלח להפלרת מי התפלה.
תחנת פלמחים מספקת 45 מיליון מ"ק מים מותפלים בשנה, בספיקות מקסימליות של 6,600 מ"ק לשעה. בתחנה, הקולטת את מי ההתפלה, נדרשת הפלרה על פי תקנות בריאות העם.  
הפלרה בשיטה הנהוגה כיום ב"מקורות" איננה מתאימה למים מותפלים. בשל כך פיתחה "מקורות" מתקן ייחודי העושה שימוש במלח סודיום פלואוריד. השימוש במלח אינו משנה את הפרמטרים של איכות המים המותפלים.

מתקן ההפלרה מסוגל לייצר מטון אחד של מלח 33 קוב תמיסה, המוכנה להזרקה למים המסופקים.
את מתקן ההפלרה מקימה חברת "שחמ מקורות ביצוע".
עלות הקמתו כ–1.8 מיליון ש"ח.
המתקן נמצא בשלבי הרצה.




צילום: רמי קרקש




לתגובות, כתבו אלינו | שלח לחבר | הדפס |
Share |
למעלה