סמנכ״ל פיתוח - מוטי שירי

סמנכ"ל לפיתוח

מכרז "המערכת החמישית לירושלים"

מאת: מיקי אלישע, מנהל פרויקטים בכיר

פרויקט "המערכת החמישית לירושלים" נועד לתת מענה לצריכת המים בירושלים ובסביבותיה ב-50 השנים הבאות.
במסגרת הקטע המזרחי של הפרויקט תיחצב בהר מנהרה ראשונה מסוגה בארץ להולכת מים, באורך של כ-14 ק"מ ובקוטר של 100 אינץ'.  מנהרה זו, אשר מוגדרת כ"מנהרת לחץ למים", תופעל בטכנולוגיה מתקדמת. לא רק בישראל נחשבת מנהרה מסוג זה לפורצת דרך: בעולם קיימות מנהרות בודדות בלבד העונות לאתגר הטכנולוגי-הנדסי המורכב שמובילה "מקורות".
ההחלטה על הקמת המנהרה התקבלה כדי למזער את הפגיעה בשמורות הטבע שבסביבה. לצורך תכנון הנדסי מדויק ומזעור הפגיעה, "מקורות" ביצעה ומבצעת פעולות רבות, לרבות סקר גיאו-טכני לאורך תוואי המנהרה, אשר כלל כ-18 קידוחים בעומקים של עד 320 מטר.

למכרז "המערכת החמישית לירושלים" הגישו ארבעה מציעים הצעות לתכנון וביצוע מנהרת המים:

  • PIZAROTTI ("פיזרוטי") איטליה – חברה איטלקית גדולה העוסקת בבניית תשתיות (מנהרות, כבישים, גשרים). מציע זה הוא בעל ניסיון בעבודות מנהור בישראל והוא משמש קבלן לביצוע מנהרת הרכבת לירושלים. המתכנן המוביל שלו הינו חברת תכנון "לומברדי" האיטלקית.
  • קבוצת מים לירושלים - מורכבת מחברה גרמנית וחברה אוסטרית ZUBLIN-JAER. קבלן זה ביצע מספר פרויקטים בישראל, לרבות קו הביוב עבור איגוד ערים דן תחת ציר איילון. המתכנן של קבוצה זו הינו חברת ILF  האוסטרית.
  • שפיר –RAZEL - מיזם משותף ישראלי-צרפתי, הקבוצה הצרפתית הינה חברת בת של חברת FAYAT העולמית לקבוצה ניסיון רב בעולם בכריית מנהרות, סכרים, עבודות תת קרקעיות. המתכנן של המיזם הינו החברה הצרפתית TRACTEBEL.
  • MOSMETROSTROY - חברה רוסית המתמחה במנהור חברה אשר בנתה את הרכבת התחתית במוסקבה, החברה פועלת בימים אלה בכריית מנהרת הרכבת לירושלים. המתכנן של הקבוצה  הינו BERNARD, שהוא בעל משרדים בפריסה עולמית והמרכז בגרמניה.

בשלב זה קרוב צוות בדיקת ההצעות להשלמת שלב הבדיקה הראשונית, שכלל בדיקת תנאי סף ולמידת המתודולוגיות המוצעות על ידי כל אחד מהמציעים, בין היתר בהשוואה למפרט הדרישות שקבעה "מקורות".

 

צילום: אלול

 


 

חיבור למגוף חוצץ ראשון לציון בצינורות משולבים

מאת: שירלי אומיד, עוזרת סמנכ''ל לפיתוח

בשנת 2013 החלה "מקורות" בביצוע מנהור בצינורות משולבים בחציית כביש 20, כביש 431 ופארק גנים בראשון לציון, במסגרת הפרויקט לקליטת מי הים המותפלים בשורק ואספקתם למערכת המים הארצית.

באמצע שנת 2009 עמדה "מקורות" בפני אתגר הנדסי בו נדרשה לבצע קידוחים אופקיים באורך 900 מטר ובקוטר "100, שלא אפשרו שימוש במתודולוגיה המקובלת - דחיקת שרוול בטון, השחלת צינור פלדה, דיוס וכו'.
מתוך הכרה בייחוד ובמורכבות הסוגיה, הושקעו משאבים רבים וגיוס טובי המומחים, דבר שהוביל לפיתוח צינור  מיוחד - צינור בטון עם ליינר פלדה - שלאחר מספר גלגולים, קיבל את השם "הצינור המשולב". עד כה  הדחיקה בוצעה בהצלחה והשיטה הוכיחה את עצמה.

סטאטוס הפרויקט:
כביש 20 בוצע 220 מטר – הסתיים
כביש 40 בוצע 440 מטר – הסתיים
כביש 431 בוצע 830 מטר – הסתיים

 

 

לתגובות, כתבו אלינו | שלח לחבר | הדפס |
Share |
למעלה